Gedrag en de houding van jongeren in Suriname is afgelopen jaren veranderd
| dagblad suriname | Door: Redactie
Vroeger stonden discipline en respect voor ouderen en autoriteit hoog in het vaandel. Jongeren werden vaak streng opgevoed en hadden duidelijke regels en grenzen. Ook was er een sterke gemeenschapszin en werden normen en waarden zoals behulpzaamheid, naastenliefde en respect voor anderen sterk benadrukt.
“Als jong Javaans meisje werd ik heel streng opgevoed samen met mijn zusje. Wij verschillen zes jaren van elkaar. Met streng bedoel ik dat wij onze taken hadden en om acht uur na het journaal moesten gaan slapen. Ook mochten wij geen Javaanse taal spreken thuis, want mijn vader zei ons dat Nederlands beter is. Wij hadden
“Toen mijn tweede zusje werd geboren, zagen wij een ander tijdperk dat met het heden geheel veranderd is. Internet is nu toegankelijk geworden. Diverse online spelletjes. Ze verbrak de ouderwetse strenge opvoeding van onze ouders. Langzaam aan leerde mijn jongste zusje
Tegenwoordig lijkt het erop dat veel jongeren minder waarde hechten aan deze traditionele normen en waarden. Er is meer individualisme en vrijheid in de opvoeding en jongeren hebben vaak meer mogelijkheden en kansen om hun eigen keuzes te maken. Dit kan leiden tot een gebrek aan respect voor autoriteit en ouderen, en een minder sterke betrokkenheid bij de gemeenschap.
Het is belangrijk om te erkennen dat cultuur en maatschappij constant veranderen en evolueren, en dat het gedrag van jongeren daar ook een reflectie van is. Het is aan oudere generaties om jongeren te begeleiden en te ondersteunen, en hen te helpen om een balans te vinden tussen het behoud van traditionele normen en waarden en het omarmen van nieuwe mogelijkheden en vrijheden. Het is ook aan jongeren zelf om verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag en keuzes, en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.
CS
| dagblad suriname | Door: Redactie