Gajadien: “Monetaire reserve van negatief naar 1 miljard”
| sun.sr | Door: Redactie
Asiskumar Gajadien, voorzitter van de VHP-fractie in De Nationale Assemblee (DNA), is in tegenstelling tot de BEP-fractieleider Ronny Asabina wel content met het regeerbeleid. Hij verwijst naar een aantal factoren die ervoor hebben gezorgd dat er minder is gerealiseerd dan wat de regering van plan was te doen.
Hij geeft aan dat Suriname in een ander plaatje is geplaatst in vergelijking met waar we waren en waar we nu zijn. “Een situatie waarbij we een monetaire reserve hadden van negatieve cijfers dat werd gepresenteerd door minister Armand Achaibersingh van Financiën en Planning in 2020 tot een situatie waarbij we nu kunnen
Gajadien geeft aan dat de regering een aantal zaken niet heeft mee gehad, maar ze desondanks met een aangepast beleid zijn gekomen om toch wel een monetaire reserve, een aantal maanden garantie van importen, te garanderen. “Anderzijds hebben we die druk van de leningen”.
Gajadien vergelijkt de status van Suriname in 2020 met een drugsverslaafde die geld leent hier en daar, en het uiteindelijk niet terug kan betalen. Verder geeft hij aan dat de regering de status heeft kunnen verbeteren waarbij gezegd kan worden dat essentiële zaken
Niet alleen in Suriname, maar ook in andere landen kom je in de supermarkt vrij hoge prijzen tegen. “De wereldinflatie is bijna 80% als het gaat om voedingsmiddelen, in de ontwikkelingslanden zelfs hoger, 100% of meer. Iedereen gaat het voelen, dat is import”, zegt Gajadien. Er moet een rechtvaardig belastingsysteem ontwikkeld worden om zo meer binnen te halen. Er is een kaartsysteem ontwikkeld waarbij mensen die onder een bepaalde grens verdienen een ondersteuning kunnen krijgen, maar het moet geen permanent karakter krijgen. “Unu no wan kwek lesi man” zegt Gajadien. Permanent moet het zijn voor de mensen die werken maar weinig verdienen, mensen met een beperking en de ouderen in de samenleving. Verder moet er garantie zijn voor de onderwijssector, gezondheidssector en veiligheid in het land. “Dit zijn zaken waar er wel kan worden opgevangen naar de samenleving toe,” geeft Gajadien aan.
“Als er 1 ding is dat de regering beter moet aanpakken is het, het sociaal beleid. Er wordt veel gesubsidieerd, maar het gaat niet naar de mensen die het nodig hebben”, zegt de VHP-fractieleider. De vorige regering heeft een lening van bijkans 8 miljard genomen bij de CBvS, zonder dekking. Deze zaken moeten hersteld worden. IDB heeft ondersteuning gegeven en dat is daarin weer teruggebracht. Het geld groeit doordat er vertrouwen komt en de multilaterale instellingen hun bijdrage leveren. “Zo alleen kan je de monetaire reserve weer opbouwen, en door de goud export wat we daarvan nog overhouden als royalty’s, dat dient als de internationale reserve”.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| sun.sr | Door: Redactie