• maandag 07 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

FLNG BESTE OPTIE VOOR GASUITBATING IN SURINAME-GUYANABEKKEN

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Lorenzo Disaro, Offshore Business Director voor FLNG-LNG bij Technip Energies. | Bron: OilNow

Het gebruik van Floating Liquefied Natural Gas (FLNG) biedt de meest efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor de commerciële benutting van aardgas in het Suriname-Guyanabekken.

Dat stelt Lorenzo Disaro, Offshore Business Director voor FLNG-LNG bij Technip Energies, in een exclusief interview tijdens de Suriname Energy, Oil and Gas Summit.

“In plaats van het gas terug te injecteren, is het logisch om een deel ervan aan land te brengen,” aldus Disaro. Toch benadrukt hij dat FLNG de beste keuze is voor grootschalige export. “We bevinden ons ver uit de kust, op

ruim 200 kilometer afstand, met een extreem ondiepe kustlijn over grote afstand.” De aanleg van pijpleidingen en LNG-fabrieken op het land zou ingrijpend baggerwerk vereisen, wat volgens hem enorme en blijvende kosten met zich meebrengt.

“FLNG elimineert die uitdagingen volledig,” zegt Disaro. “In plaats van aan land te bouwen, kun je alles offshore doen. Geen baggerwerk meer, geen lange pijpleidingen nodig.”

Hij verwijst naar projecten in Mozambique en het Australische Prelude als voorbeelden van succesvolle FLNG-toepassingen op grote afstand van de kust, waar landinfrastructuur simpelweg te kostbaar was.

Technip Energies heeft een lange staat van dienst in LNG. Sinds 1964 bouwde het bedrijf

onder meer de eerste LNG-installatie, de grootste LNG-trains, het eerste modulaire project én de eerste FLNG-eenheid. Momenteel werkt het aan geëlektrificeerde LNG-faciliteiten in Abu Dhabi en Oman, aangedreven door zonne- en kernenergie. “We betreden een nieuw tijdperk van energie met lage tot nul CO₂-uitstoot,” stelt Disaro.

Volgens hem sluit FLNG technologisch aan bij de FPSO’s die reeds actief zijn voor olieproductie in Guyana. “FLNG is eigenlijk gewoon een FPSO voor gas. Hetzelfde principe. Het past perfect bij de omstandigheden in deze regio én er is een duidelijke markt.”

Hoewel Suriname zich in eerste instantie richt op offshore olie, overweegt Petronas op Block 52 een gasproject. Een mogelijke finale investeringsbeslissing kan leiden tot Suriname’s eerste FLNG-installatie, met een verwachte start in 2031, aldus energieonderzoeksbureau Rystad. Guyana onderzoekt intussen hoe het een groot deel van zijn gasreserves – geschat op zo’n 17 biljoen kubieke voet – economisch kan benutten. De aanleg van een gaspijpleiding vanaf het Liza-veld is reeds in gang, vooral bedoeld voor de productie van goedkopere elektriciteit.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie