
Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen beschikt over moderne chemie practicumzaal
| cds | Door: Redactie
De Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) beschikt over een moderne chemie practicumzaal. Op donderdag 17 april viel president Chandrikapersad Santokhi de eer te beurt om de opening van deze vernieuwde faciliteit te verrichten. Hij moedigde de studenten aan om optimaal hiervan gebruik te maken en sprak van een investering in hun toekomst. De opening geschiedde in aanwezigheid van ambassadeur Subhash Gupta van de Republiek India, minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, decanen en studenten van de faculteit.
Tijdens zijn toespraak prees president Santokhi de indrukwekkende transformatie van een
De modernisering van deze practicumzaal is mede mogelijk gemaakt dankzij een schenking van de regering van India, in het kader van het Quick Impact Project (QIP)-initiatief. De president blikte terug op zijn bezoek aan India in januari 2023, waar hij samen met premier Narendra Modi het belang van versterkte ontwikkelingssamenwerking onderstreepte. Sindsdien zijn er meerdere QIP-projecten uitgevoerd,
Ambassadeur Gupta benadrukte dat deze oplevering niet slechts een fysieke bijdrage betreft, maar vooral een investering is in de toekomst van jonge Surinamers. “Het laboratorium is niet alleen een ruimte, het is ook een plek waar jonge geesten zich ontwikkelen tot de chemici en innovators van morgen”, aldus de diplomaat. Hij riep studenten op om het maximale uit deze faciliteit te halen en zich te blijven inzetten voor zichzelf, hun gemeenschap en hun land.
Volgens decaan Kartika Doerdjan-Ramoutar kende de realisatie van dit project meerdere fasen en bijbehorende uitdagingen. “De ruimte was twintig jaar lang in gebruik als opslagplaats. De eerste uitdaging was het verantwoord ontruimen en opschonen van deze ruimte. Vervolgens hebben we het met ondersteuning van het Bureau Gemeenschapsprojecten kunnen omvormen tot een collegezaal, waarna dankzij het QIP-programma de noodzakelijke elektrische upgrade en koelingsinstallatie mogelijk werden.”
De vernieuwde practicumzaal betekent een belangrijke verbetering voor het onderwijsaanbod van de faculteit, die momenteel circa 110 studenten telt, verdeeld over vier studierichtingen. “Dankzij de uitbreiding kunnen we meer studenten accommoderen, meer onderzoek faciliteren en ook dienstverlening richting externe partijen uitbreiden”, aldus decaan Doerdjan-Ramoutar. In de toekomst zal een vierde fase worden geïmplementeerd, waarin de installatie van zuurkasten gepland staat. Deze uitbreiding moet het lab transformeren tot een volwaardig scheikundelaboratorium.
Ambassadeur Joan Ilahi, voorzitter van de Presidentiële Stuurgroep Programma’s en Projecten Suriname-India en tevens adviseur op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), sprak met gepaste trots over de samenwerking die tot de realisatie van het scheikundelaboratorium heeft geleid. Zij benadrukte dat dit project het resultaat is van nauwe bilaterale afstemming en duurzame vriendschap tussen Suriname en India.
“Deze mijlpaal toont aan wat we kunnen bereiken wanneer partnerschap wordt gedragen door wederzijds respect en een gezamenlijke visie op ontwikkeling”, onderstreepte ambassadeur Ilahi. Ze sprak haar waardering uit voor de inzet van alle betrokkenen en gaf aan dat de stuurgroep zich blijft inzetten voor concrete resultaten binnen het samenwerkingsprogramma.
| cds | Door: Redactie