• dinsdag 24 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Een nieuw concept voor Suriname

| starnieuws | Door: Redactie

In Suriname zijn er veel meningen en visies over wie het land vooruit kan brengen en wat daarvoor nodig is. Op dit moment is alle hoop gevestigd op de olie- en gassector, met alle gevolgen van dien. Olie en gas zijn natuurlijke hulpbronnen, maar deze kunnen op termijn opraken. Mijn vraag is daarom: wat is het idee achter Suriname? Wat

wil de Surinamer met Suriname bereiken, of juist niet bereiken?

Ik heb het gevoel dat veel Surinamers hier niet over nadenken omdat zij, door de moeilijke economische situatie, vooral proberen hun hoofd boven water te houden. Toch vind ik het een gemiste kans om niet na te denken over deze fundamentele vraag, die elke samenleving of elk land zichzelf zou moeten stellen.

Wat is het idee achter het Surinaamse experiment? Want zo zou je Suriname kunnen betitelen: een Europees experiment. Als we kort teruggaan in de geschiedenis, zien we dat Suriname is ontstaan door kolonisatie. Mensen van verschillende continenten werden samengebracht om

voor Nederland te werken. Het begon met de oorspronkelijke bewoners van Suriname, de eerste bewoners (indianen), gevolgd door mensen uit Afrika en Azië. 

Onze bevolking werd dus getraind in het produceren voor Nederland. Alle producten die hier werden gemaakt, werden geëxporteerd naar Nederland. Denk aan suiker, koffie en cacao, producten die in grote hoeveelheden werden verhandeld tegen een lage kostprijs vanwege de uitbuiting in Suriname. Het kapitaal dat hier werd verdiend, werd in Nederland geïnvesteerd. Winsten die door geldschieters in Nederland werden gemaakt, werden ook daar verder geïnvesteerd. In deze periode werd het 'experiment Suriname' verwaarloosd, bewust of onbewust. In Suriname werden minimale investeringen gedaan, vooral om de goederen naar Nederland te kunnen exporteren.

Als we kijken naar een ander Europees experiment, Amerika, zien we fundamentele verschillen. Amerika is natuurlijk een heel groot land en daardoor moeilijk te vergelijken met Suriname, maar in Amerika is er wel een idee, een uitgangspunt of concept: de “American Dream”. De "American Dream" is een concept dat diepgeworteld is in de Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Het verwijst naar het idee dat iedereen in de Verenigde Staten, ongeacht afkomst of sociale klasse, de kans heeft om succes te bereiken door hard te werken, ambitie en vastberadenheid.

Wat is het idee of concept van Suriname? Heeft iedereen gelijke kansen in Suriname, ongeacht afkomst? Willen we het groenste land ter wereld worden? Is onze culturele diversiteit onze kracht of juist onze zwakte? Zijn we ons bewust van onze unieke biodiversiteit? Ik ben op zoek naar een concept of idee dat Suriname aantrekkelijk maakt.

Onze rijkdom ligt volgens mij niet alleen in onze culturele diversiteit, maar ook in onze biodiversiteit. Waarom doen we niet meer met deze diversiteit? Waarom zien we deze vaak als een nadeel, terwijl het een kracht is? Er zijn maar weinig landen in de wereld met zoveel verschillende culturen, levenswijzen en biodiversiteit als Suriname. Het wordt tijd dat we deze diversiteit gaan omarmen. We moeten een concept bedenken vergelijkbaar met de “American Dream”, iets waar mensen door aangetrokken worden, iets wat ons land aantrekkelijk maakt. 

Ik ben ervan overtuigd dat als we ons meer bewust worden van onze prachtige diversiteit – zowel cultureel als natuurlijk – en deze omarmen als kracht, we veel meer kunnen bereiken. Omdat we geen duidelijk concept hebben van wat we willen of wat we zijn, wordt er geen gericht beleid gevoerd om bijvoorbeeld onze biodiversiteit te beschermen of onze culturele diversiteit te versterken. Het wordt tijd dat we hierover meer gaan nadenken.

John Misidjan

| starnieuws | Door: Redactie