• vrijdag 17 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eckhorst deelt bevindingen monetaire situatie met media

| snc.com | Door: Redactie

SR Herald | De samenleving kan niet voor alles verantwoordelijk worden gesteld en de subsidie die de staat jaarlijks moet uitkeren, is niet te doen. Dit zijn enkele zaken die Karel Eckhorst, adviseur voor Suriname, in het uitvoerend bestuur van het IMF vandaag vertelde tijdens een online-informatie meeting betreffende het IMF.

De econoom ging in op actuele vraagstukken over het traject dat al is afgelegd en de nog te komen zaken in de IMF-kwestie. Eckhorst zegt dat ten aanzien van de financieel-economische crisis de uitgaven van Suriname hooguit omhoog zijn gebracht, maar aan de andere kant is er niet voor gezorgd

dat de inkomsten zijn geconsolideerd die het niveau van ons uitgavenpatroon konden helpen behouden.

“Er zijn salarissen opgetrokken, meer uitgaven gedaan aan bijvoorbeeld voertuigen voor de staat. Dus dat niveau van uitgaven was gestoeld op inkomsten die vluchtig waren.”

Om dit alles te reguleren is het IMF erbij geroepen. De econoom geeft aan dat om al deze redenen ervoor gekozen is om de internationale kapitaalmarkt te benaderen. De middelen die Suriname hierbij heeft gekregen, moesten worden gebruikt om de verdiencapaciteit te vergroten en de schulden af te lossen. Hetgeen niet is gebeurd, wat jammer is volgens Eckhorst.

De econoom geeft verder aan dat

de uitdagingen van de staat om een geloofwaardig beleidskader tot stand te brengen niet makkelijk zijn geweest. Dit omdat sociale en politieke onrust hierbij een grote vinger in de pap hebben gehad. De wetenschapper noemt de gebeurtenissen op 17 februari 2023 waarbij rellen zijn uitgebroken bij een vreedzaam protest. Dit alles zorgt voor vertraging in het economisch herstel.

Het uitstel van de final investment decisions heeft ook voor wat vertraging gezorgd. Eckhorst geeft aan dat de inflatie te hoog is en er verder aan gewerkt moet worden dat deze verder gaat dalen.

“Dat de cijfers van 60 naar 35% zijn gebracht is een prestatie, maar het is dan nog te hoog”, verduidelijk Eckhorst. “Hij moet naar onder de 9%.”


Eckhorst geeft aan dat een belangrijk punt is dat het IMF Suriname op haar vingers heeft getikt voor het niet goed uitvoeren van het sociaal programma. Hij stelt dat er wel controle is, maar het IMF het werk van de regering niet kan overnemen.

Dit omdat het naast inmenging in interne aangelegenheden vooral zou zorgen voor wrijving, omdat dat niet de taak is van de monetaire organisatie. Wat nu moet gebeuren is dat het sociaal programma efficiënter moet worden uitgevoerd.

 

| snc.com | Door: Redactie