• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EBS ROEPT OP TOT BEZUINIGING: WATERPEIL AFOBAKA ZORGELIJK LAAG.

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: De energiecentrale van de EBS aan de Saramaccastraat en de Krachtcentrale te Afobaka bij laagwaterstand. 

De Energie Bedrijven Suriname (EBS) maakt zich zorgen over de consumptie van stroom in relatie tot de productie. Het waterpeil in het Afobaka-stuwmeer vertoond een schrikbarende daling. Hierdoor is de opwekking vanuit de krachtcentrale minder.

De EBS heeft daarom een oproep gedaan aan de samenleving om zuinig te zijn met stroom. Daarom wordt de samenleving verzocht om tijdens de zogenaamde piekuren, tussen 11.00-14.00 uur en 15.00-21:00 uur, extra te bezuinigen op stroom.

Het stroomverbruik in Suriname is de afgelopen decennia jaarlijks met 6% gestegen en prognoses tonen

aan dat deze groei zal blijven toenemen.

Het huidige verbruikersgedrag kan de energiezekerheid voor toekomstige generaties ernstig in gevaar brengen. De EBS benadrukt daarom het belang van zuinig omgaan met stroom, vooral tijdens de piekuren en in tijden van energietekort.

Tijdens de hete maanden overschrijdt het hoogste landelijk gemiddelde verbruik (stroompiek) nu al het landelijk beschikbaar vermogen (de totale landelijke opwekcapaciteit) in Suriname. Dit heeft tot gevolg dat de beschikbare elektriciteit verdeeld wordt, om klanten niet te lang zonder stroom te laten zitten (loadshedding).

De hoge elektriciteitsconsumptie is schadelijk voor mens en milieu. De winning van niet-hernieuwbare energiebronnen zoals fossiele brandstoffen draagt bij

aan een afname van de kwaliteit van het milieu en het uitputten van natuurlijke bronnen. Meer dan de helft van de elektriciteit in Suriname wordt opgewekt door dieselcentrales, die elektriciteit opwekken door middel van verbranding van zware stookolie (HFO) en diesel.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie