• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dure bewakingsapparatuur nu vereist op Guyana-vissersboten in Suriname

| snc.com | Door: Redactie

Guyanese vissers, die hun handel meestal in Surinaamse wateren uitoefenen, wordt nu gevraagd om dure bewakingsapparatuur op hun vissersvaartuigen te installeren. Ze worden ook gevraagd om hun schepen in Suriname te laten, wat hun bezorgdheid uit over de veiligheid van hun schepen daar.
 

Dit is volgens de voorzitter van de Guyana National Fishing Folk Organization Parmeshwar Jainarine, die dinsdag met de News Room sprak. Op basis van de Surinaamse wet worden visvergunningen alleen verleend aan staatsburgers van dat land. Guyanese vissers hebben echter gevist onder een uitbuitende, niet-gesanctioneerde regeling waarbij ze de vergunningen huren van de Surinamers. Nu zei Jainarine

echter dat de Surinamers vragen om een ​​bewakingsapparaat van US $ 500 (GUY $ 100.000) dat op alle boten moet worden geïnstalleerd, ongeacht de grootte.

En die boten moeten in Suriname blijven liggen. "... ze nemen $ 500 om het apparaat te installeren, dan moet je een huur van $ 30 betalen. Al die kosten werden gedragen door de Guyanezen”, legde hij uit. Het zijn niet alleen de kosten van het apparaat die zorgwekkend zijn. Jainarine legde uit dat deze apparaten nu worden gebruikt als een hulpmiddel om te garanderen dat Guyanese boten in Suriname blijven - een beweging waar de

lokale vissers tegen zijn.

Het apparaat is een satellietbewakingssysteem dat voornamelijk wordt gebruikt om de locatie en beweging van het vaartuig waaraan het is bevestigd te bewaken. Het maakt gebruik van satelliet- en mobiele communicatie van zendontvangers aan boord die positierapporten verzenden met identificatie van het schip, tijd, datum en locatie, en worden in kaart gebracht en weergegeven op het computerscherm van de eindgebruiker. “Ze (Surinaamse huurders) hebben geen boten, dus nu proberen ze te zeggen dat we de boten moeten nemen en parkeren in Suriname, zodat ze de Surinaamse autoriteiten, de vergunninghouders kunnen laten zien dat zij dat zijn, dus dat is waarom ze wil dat de boot parkeert,' zei Jainarine.

Zonder vertrouwde beveiliging merkte Jainarine op dat de lokale vissers bang zijn dat hun schepen beschadigd kunnen raken of dat ermee geknoeid kan worden. “In Suriname hebben ze nergens waar we onze boten veilig kunnen aanleggen. Meer dan 100 boten zouden vanuit Guyana moeten vertrekken en permanent in Suriname moeten liggen. Ze hebben geen plek om ze neer te zetten.

“… Er zijn veel problemen, de veiligheid van de boten is niet gegarandeerd, als u uw boot in Suriname parkeert en het touw verliest? Als je boot verloren gaat, komen mensen hem weghalen,' klaagde Jainarine. Nog een ander probleem is dat als deze boten in Suriname blijven, de Guyanese vissers nu alternatief vervoer moeten vinden om terug naar Guyana te komen. Om het hoofd te bieden aan de langdurige uitdagingen van Guyanese vissers die hun handel in Suriname uitoefenen, hebben de Surinaamse en Guyanese regeringen de handen ineen geslagen.

Zo'n 150 vergunningen werden beloofd aan Guyanese vissers, zodat ze zich niet hoefden in te laten met de lopende uitbuitingsregeling. Zelfs met de verzekering van de regering dat Guyanese vissers toegang zullen hebben tot deze vergunningen, is er een terugdringing geweest door Suriname, zei Jainarine. Op basis van mediaberichten in het buurland heeft de Surinaamse regering echter te maken gehad met enige tegenwerking van spelers uit de particuliere sector en zorgen van oppositieleden.

Bron: newsroom.gy | Google translate


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie