• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dubbel aantal meldingen van grasbrand; boete veel te laag

| starnieuws | Door: Redactie

In deze extreme droogte moet de brandweer frequent uitrijden voor vuil- en grasbrand. Veel mensen blijven het gras in brand steken, zoals ze dat jarenlang gewend waren. Behalve de giftige stoffen die vrijkomen bij het in het brand steken van vuil en gras, bestaat het gevaar dat het vuur kan overslaan naar de buren en enorme schade kan veroorzaken.

Foto: Grasbrand op een perceel in ressort Saramaccapolder. De brand sloeg over op het terrein van de buren. De brandweer heeft de grasbrand moeten blussen.

Brandweervoorlichter Olten Pinas laat tegenover Starnieuws optekenen dat sancties opgelegd kunnen worden aan mensen die de wet

overtreden. Hij merkt op dat de boete reeds lang achterhaald is. Het is de moeite niet waard om deze op te leggen. Een bedrag van SRD 15 als boete is belachelijk. En daarvoor moet ook nog de politie worden ingeschakeld, omdat de brandweer geen boete kan opleggen.

Bij een vuil- of grasbrand heeft de brandweer volgens Pinas als optie om de mensen het vuur zelf te laten blussen. Ook kan de brandweer besluiten om zelf tot blussen over te gaan. Dit gebeurt niet altijd met water. De brandweer beschikt ook over speciale stokken om het vuur te doven.

Jaarlijks zijn er ruim

2.000 meldingen van grasbrand. Tijdens deze droge tijd zijn de meldingen twee maal zoveel. Het is volgens de brandweer van groot belang dat de boete wordt opgevoerd zodat mensen twee keer zullen nadenken voordat ze het gras of vuil in brand zullen steken. De brandweer heeft aan de bel getrokken over het lage bedrag en hoopt dat nu actie zal worden ondernomen. Mensen schijnen niet gevoelig voor te zijn om geen brand te stichten, ondanks zoveel voorlichting.

| starnieuws | Door: Redactie