• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Direkteur Staatsolie over controverse rond Phoenix Development I SUN WEB TV I

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


Staatsolie staat achter elke investering die goed is in het land. Echter gaan we geen medewerking verlenen aan projecten die we niet begrijpen, projecten waarvan we denken dat die niet realistisch zijn. Als ze gezegd hadden dat ze in 2032 gas zouden winnen, dan hadden we het nog geloofd”, zegt Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie tegenover SUN.

Hij reageert hiermee op het feit dat Staatsolie niet heeft meegewerkt aan het gasproject dat Phoenix Development Company samen met NV Havenbeheer wil uitvoeren in Nickerie. Daarbij zal

ze een diepzeehaven bouwen en nog aan gaswinning doen. Volgens Phoenix willen ze al in 2025 LNG-gas produceren, in samenwerking met Firebird LNG. “Het is onmogelijk om in 2025 al gas te produceren en te exporteren”, merkt Jagesar op. 

De Staatsolie-topman zegt dat Phoenix het hoofdkantoor kwam binnenlopen en vroeg naar data van de offshorebronnen die beschikbaar waren. “Dat kan niet, het gaat niet zo. We hebben Production Sharing Contracts (PSA) gesloten met grote maatschappijen als Total, Chevron en Shell, daar horen ook geheimhoudingsplichten bij.

Je kan niet een kantoor binnenstappen en zeggen dat je data wil. Vanaf dat moment hebben we

afstand genomen van het project”, zegt Jagesar. Phoenix, die in maart dit jaar bij de president was, zei data van Staatsolie nodig te hebben om haar FID te maken. 

“De overheid vroeg ons om toch weer naar het projectvoorstel te kijken. Wij hebben de overheid toen drie vragen gesteld, die Phoenix moest beantwoorden. Als ze antwoorden kunnen geven op die drie vragen, kunnen we de zaak weer bekijken. Vraag 1 is waar gaat het gas vandaar komen. TotalEnergies begint in 2028 met haar productie en gaat twee jaren evalueren hoe gas zich gedraagt.

Pas in 2030 kunnen we iets mee doen. Dat ze gas uit Guyana zullen opkopen, is ook niet realistisch. ExxonMobil, die in Guyana opereert, zegt dat er niet eens genoeg gas is om aan de overheid van Guyana te leveren”, legt Jagesar uit.

“Vraag 2 is aan wie ga je het verkopen. Ze zeggen dat ze twee grote afnemers hebben. Ze kunnen zich dan beroepen op geheimhoudingsplicht, maar de overheid die je partner is, mag je wel zeggen wie de afnemers zijn. Vraag 3 is of ze een voorontwerp hebben.

Als je iets gaat bouwen, moet je een voorontwerp en ontwerp hebben. Je kan niet een dag opstaan en beginnen te timmeren aan een project van US$ 5 miljard. We hebben vaker gevraagd naar de studies, maar die hebben we nooit gehad. Het enige wat we hebben gehad is een teaser, waar je ziet dat er een grote vraag is naar gas in Europa en in de regio geen conflicten zijn. Dat zijn goede ideeën om te verkopen, maar het ontwerprapport kunnen ze tenminste aan de overheid (Havenbeheer) geven.”

Jagesar zegt dat Staatsolie niets tegenhoudt, we bemoeien niet meer met het project. “Als ze willen doorgaan en de gemeenschap en Staatsolie kunnen overtuigen, geven we onze volledige ondersteuning. Maar de drie vragen moeten eerst beantwoord worden. Voor nu is er geen grond meer aanwezig voor een gesprek. Ze beroepen zich op het feit dat de president in een meeting met hun gezegd zou hebben “go ahead”. Zo worden er geen zaken gedaan. Je gaat iets vragen met een handtekening van de president erop als je US$ 5 miljard gaat investeren. Niet op basis van iets wat je denkt dat je gehoord hebt”, aldus Jagesar. 

“NV Havenbeheer Suriname en Phoenix Development Company zijn een partnerschap aangegaan voor de ontwikkeling van een diepwaterhaven en een speciale economische zone in het district Nickerie. In november 2022 werd het officiële startsein gegeven voor het aanleggen van een nieuwe diepwaterhaven, genaamd Port of Nickerie. Deze haven zal in de toekomst van grote betekenis zijn voor faciliteiten op het gebied van handel, landbouw, toerisme en de export van LNG-gas (Liquefied Natural Gas).

Phoenix Development Company is een platform voor alle nationale en internationale bedrijven om hun goederen en diensten te leveren aan de near-shore en off-shore industrieën in de regio. Het platform heeft de haven van Rotterdam gecontracteerd om te helpen bij de ontwikkeling van de diepwaterhaven en Firebird LNG voor het verwerken van aardgas tot liquefied natural gas oftewel vloeibaar aardgas. Firebird LNG ziet de wereldwijde vraag naar vloeibaar aardgas toenemen, en dus ook business kansen gezien de gasvoorraden in Suriname en Guyana.

Om in 2023 FID (Final Investment Decision) te maken in Suriname, wenst Firebird LNG een overeenkomst te sluiten met Staatsolie om gas uit Guyana te importeren die te verwerken, vloeibaar te maken en wereldwijd te exporteren in overeenstemming met de Surinaamse Petroleumwet van 1990. Daarbij vraagt Staatsolie naar meer informatie om een duidelijker beeld te hebben over de haalbaarheid hiervan, en hoe de samenwerking eruit zou moeten zien”, was een bericht toen uitgegeven door de Communicatiedienst Suriname (CDS).

 

01 May 2024 | sun.sr | Door: Redactie