• donderdag 05 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DIRECTEUR CENTRALE BANK | ‘SOCIAAL PROGRAMMA NIET BEPALEND VOOR EVALUATIE SURINAME DOOR IMF’

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: van links naar rechts, gemeenschapswerker Hariëtte Melcherts, Harry Dorinie, directeur Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), en minister van Financiën Stanley Raghoebarsing.

Er heerst in de samenleving een misvatting over de criteria waarop de uitvoering en voortgang van het economisch herstelplan wordt beoordeeld door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het beleid voor sociale uitkeringen behoort niet tot de harde voorwaarden, zogenoemde prior actions, waaraan de autoriteiten dienen te voldoen. Bij de zevende evaluatie van het programma onlangs door de bestuursraad van het IMF was het sociaal beleid van de regering niet ter discussie. In de

samenleving zijn vraagtekens gerezen hoet komt dat het Fonds goedkeuring geeft tijdens de evaluaties terwijl het beleid rond bijstandsuitkeringen nog krakkemikkig is.

Harry Dorinie, directeur Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), legt uit, waarop het IMF bij de recentste beoordeling heeft gefocust. Suriname moest drie prior actions hebben uitgevoerd. De goedkeuring door het IMF van de zevende review is gestoeld op drie doelen die behaald moesten worden, licht Dorinnie toe. Het ‘net domestic active target‘, dat verwijst naar de gewenste groei of stabiliteit van de binnenlandse economie. Het ‘net international reserve target‘. Dit betreft de

gewenste hoeveelheid buitenlandse reserves dat door de CBvS moest worden gehaald. En het ‘primary balance target‘ door het ministerie van Financiën en Planning. Dat heeft betrekking op het begrotingssaldo, exclusief rente-uitgaven.

Hij voegt eraan toe dat het IMF vooral ook heeft gekeken naar de bereidheid van de regering om dit jaar de primary balance target te halen. Een van de prior actions was ook de herkapitalisatie van de Centrale Bank. Daarmee is een aanvang gemaakt door middel van een overeenkomst tussen de bank en het ministerie van Financiën en Planning hoe en wanneer de overheidsschuld bij de CBvS zal worden terugbetaald.

“De uitgaven in verband met het sociaal beleid zijn gebaseerd op een indicatieve doelstelling en is geen harde eis bij de beoordeling. Het is wel heel belangrijk in verband met het verlichten van de lasten voor kwetsbare groepen”, zegt Dorinie.

Bij de bekendmaking van de positieve beoordeling vorige week woensdag stelde het IMF dat de inzet van de autoriteiten om een voorzichtig macro-economisch beleid te voeren en moeilijke hervormingen door te voeren, positieve resultaten oplevert. “De economie groeit, de inflatie daalt, de internationale obligatiespreads zijn op recorddieptepunten en het vertrouwen van investeerders keert terug”, aldus het Fonds. Daarnaast werd aangegeven dat voortbouwend op de vooruitgang die tot nu toe is geboekt onder het programma, de autoriteiten de begrotingsdiscipline moeten verstevigen, met name in de aanloop naar de verkiezingen, terwijl ze de armen en kwetsbaren beschermen. Het is ook van cruciaal belang, stelde het IMF, om structurele hervormingen door te voeren om instellingen te versterken en zwakheden in het bestuur aan te pakken.

Volgens gemeenschapswerker Hariëtte Melcherts, die de verstrekking van sociale uitkeringen op de voet volgt en veel mensen helpt bij het regelen van hun uitkeringszaken, schort er nog enorm veel aan de uitbetaling van bijstandsuitkeringen. Zij en enkele dorpshoofden in het binnenland vargen zich af hoe het komt dat het IMF de uitvoering van het herstelprogramma goedkeurt, terwijl de problemen rond de sociale bijstand die IMF-vertegenwoordiger Anastasia Guscina zelf had aangekaart nog steeds niet zijn opgelost. Zowel Melcherts als de dorpshoofden Edrie Sampie van Nieuw-Aurora en April Jules van Cornelis Kondre hebben aangegeven dat mensen in hun woongebied al maanden geen sociale uitkering hebben gekregen. Melcherts zegt het IMF om rekenschap te zullen vragen.

Waar de schoen wringt weet Financiënminister Stanley Raghoebarsing niet. Hij zegt dat zijn ministerie tijdig het geld vrijmaakt, maar dat uitvoering van de uitbetalingen niet door zijn departement wordt gedaan. Voor dit jaar is zelfs meer geld vrijgemaakt voor bijstandsuitkeringen dan op de Begroting-2024 staat, aldus de bewndsman.-.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie