DEN HAAG | NABESTAANDEN DECEMBERMOORDEN ZULLEN GEEN GERECHTIGHEID KRIJGEN
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: De Nederlandse premier Dick Schoof en advocaat Gerard Spong.
De Nederlandse premier Dick Schoof en zijn kabinet hebben ervoor gekozen geen condoleance te sturen na het overlijden van Desi Bouterse.
In plaats daarvan sprak Schoof zijn steun uit aan “alle Surinamers,” met een specifieke nadruk op nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden, waar Bouterse hoofdverantwoordelijk voor wordt gehouden. Volgens de woordvoerder van Schoof waren deze woorden zorgvuldig afgewogen.
In diplomatieke kringen is het gebruikelijk om na het overlijden van een voormalig hoogwaardigheidsbekleder condoleances over te brengen, zelfs als er geen nauwe band of overeenstemming van opvattingen is.
Echter, de relatie tussen
Bovendien werd Bouterse in 1999 door het gerechtshof in Den Haag bij verstek veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de smokkel van 500 kilo cocaïne naar Nederland. Zijn reputatie als voortvluchtige crimineel versterkte de gespannen verhouding met Nederland verder.
Nederland huisvest een grote Surinaamse gemeenschap, waar de meningen over Bouterse sterk uiteenlopen. President Chan Santokhi riep zijn landgenoten op om na het overlijdensbericht “de kalmte te bewaren.” Premier Schoof sloot zich hierbij aan.
Het overlijden van Bouterse roept
In een reactie aan het ANP zei Spong: “Hoe je het ook wendt of keert, Bouterse was een man met veel bloed aan zijn handen.” Hij betreurt het dat Bouterse nooit zijn straf heeft uitgezeten. “Maar het was een man die Suriname veertig jaar gegijzeld heeft en veel leed in dat land heeft veroorzaakt. Dus ik treur daarom niet.”
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie