• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De onzichtbare klem van de VS: Regionale gevolgen van het sanctiebeleid op Venezuela

| dagblad suriname | Door: Redactie

In het geopolitieke schaakspel waar menig klein land als pion fungeert, wordt de invloed van grootmachten vaak onderschat, vooral wanneer deze invloed uitgeoefend wordt in de vorm van sancties.

De Verenigde Staten, als zelfbenoemde hoeder van democratische waarden wereldwijd, heeft sancties opgelegd aan Venezuela met het oogmerk de democratische processen binnen dat land te verbeteren.

Doch, de rimpelingen van deze sancties reiken verder dan de Venezolaanse grenzen en treffen kleine landen en eilanden in de regio, waaronder Suriname.

De consequenties van dergelijke sancties hebben een veel breder en diepgaander effect dan aanvankelijk bedoeld.

Tijdens de regering van Hugo Chávez, en voortgezet onder zijn opvolger

Nicolás Maduro, heeft Venezuela PetroCaribe opgezet, een initiatief dat goedkope olie en kunstmest aanbiedt aan de lidstaten, waaronder vele kleine eilanden en landen in de Caribische regio.

Suriname, midden in een economische crisis, zou met name van deze overeenkomst kunnen profiteren. Deze samenwerkingsverbanden helpen niet alleen bij het verzachten van de economische lasten maar bevorderen ook de regionale solidariteit en samenwerking.

Desalniettemin, het sanctiebeleid van de VS en de onzichtbare diplomatieke druk die daaruit voortvloeit, belemmeren deze voordelen aanzienlijk.

Zo heeft onlangs minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking de hernieuwde samenwerking met Venezuela bekrachtigd, een actie die hoop

biedt maar tegelijkertijd ook de complexe verhouding met de VS benadrukt.

Suriname, zoals vele andere landen die onder druk van de VS staan, bevindt zich in een delicate positie waarbij het zijn eigen economische belangen moet afwegen tegen de mogelijke geopolitieke consequenties.

Daar komt bij dat de VS, ondanks haar invloed en macht, geen alternatieve ondersteuning of oplossingen biedt aan de landen die indirect getroffen worden door de sancties op Venezuela.

Dit tekort aan steun creëert een precaire situatie voor deze landen, waardoor zij tussen de spreekwoordelijke rots en een harde plaats belanden. Het laat een gebrek aan begrip en solidariteit zien voor de uitdagingen waarmee kleinere landen te maken hebben.

De houding van Suriname, die buigt onder druk van de VS, toont niet alleen de macht van de grootmachten maar ook de kwetsbaarheid van kleinere landen in het internationale politieke spectrum.

Het toont aan hoe externe invloeden het beleid en de economische vooruitzichten van kleinere landen kunnen sturen of zelfs domineren.

Deze situatie benadrukt de noodzaak van een meer pluriforme wereldorde waarin de belangen en stemmen van kleinere landen niet overschaduwd worden door de geopolitieke spelletjes van de grootmachten.

| dagblad suriname | Door: Redactie