• woensdag 27 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COP28: Santokhi dringt aan op werkende klimaatfinancieringssystemen

| starnieuws | Door: Redactie

Het kan nooit zo zijn dat herbebossing of bosbouw hoger gewaardeerd wordt dan het behoud van onze bestaande bossen." Dat heeft president Chan Santokhi de 28e klimaatconferentiegangers (COP28)  in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voorgehouden. "Het financieren van verhuizingen is dus niet alleen van het allergrootste belang voor landen als de mijne, maar ook in het belang van ons allemaal. De betaling voor staand bos zou een veel hogere waarde moeten hebben dan nieuw opgerichte bosbouw of herbebossing."

Opnieuw heeft het staatshoofd aangedrongen op het ontwikkelen van nieuwe financiële pacten en het nakomen van toegezegde financiële verplichtingen. Klimaatfinancieringssystemen

die daadwerkelijk werken, moeten worden besproken en in de praktijk worden gebracht. Santokhi vervolgde met: "Mondiale klimaatfondsen moeten toegankelijk worden via vereenvoudigde procedures om onze projecten ter verbetering van de levensomstandigheden uit te voeren, en mogen niet worden besteed aan adviesbureaus, onderzoeken en bijna onmogelijk te verwezenlijken administratieve procedures."

Hij merkte op dat Suriname zich terdege bewust is dat de aangekondigde offshore-olieindustrie, naast andere noodzakelijke economische ontwikkelinen, vragen doen rijzen over de toename van de ecologische voetafdruk van het land. " Hij garandeerde: "Wij zijn ervan overtuigd dat we zelfs met deze nieuwe ontwikkelingen CO2-negatief zullen blijven!"

Suriname
is een van de drie koolstofnegatieve landen ter wereld, maar ervaart desondanks ook de negatieve gevolgen van de klimaatverandering, veroorzaakt door klimaatvervuilers.  "Ook wij ervaren verliezen en schade, ook al hebben we een koolopslagplaats voor de opname van elders geproduceerde emissies," zonder dat de vervuilers daarvoor betalen. Santokhi wees er op dat "onze mensen gedwongen zijn zich aan te passen aan extreem droge en natte weersomstandigheden" als gevolg van de klimaatverandering.

het land heeft dit jaar te maken gehad met een droogte die voorheen onbekend was in Suriname. Vooral boeren en inheemse en tribale volken zijn de meest kwetsbare groepen die zijn getroffen door extreme hitte en waterschaarste. Het blijft daardoor een enorme uitdaging om goederen, voedsel en water te transporteren naar gemeenschappen die ver in het binnenland wonen. 

Tegelijkertijd wees het staatshoofd erop dat het een verplichting is van de regering om het beste gebruik te maken van al "onze natuurlijke hulpbronnen – onze bossen, de biodiversiteit en de hulpbronnen diep in de aarde – in gelijke mate ten behoeve van onze mensen en toekomstige generaties!"

Suriname richt zich op het ontwikkelen van een strategie voor een koolstofarme en veerkrachtige economie, waarbij rekening wordt gehouden met een voorzorgsaanpak bij het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Een dergelijke evenwichtige aanpak is van cruciaal belang voor Suriname, gezien "ons mandaat en onze inzet om SDG 7.1 (Toegang tot Energie) te vervullen en het algemene inzicht dat we niemand achter zullen laten."

Santokhi heeft aangedrongen op internationale steun bij technologieoverdracht en financiële steun voor een rechtvaardige transitie naar duurzame groene energie en transportmogelijkheden, vooral voor plattelandsgemeenschappen. "We liggen op koers om onze economie te transformeren naar een productie- en consumptiesysteem dat gebaseerd is op koolstofarme generaties. Bijna vijf procent van onze energieopwekking is momenteel afkomstig uit hernieuwbare bronnen. En naarmate we vooruitgang boeken, streven we ernaar om nog meer te doen in het uitfaseren van fossiele energiebronnen door de hervorming van onze energievoorzieningssystemen."

| starnieuws | Door: Redactie