• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Historicus Tessa Hofland: Rotterdam had ook baat bij de slavernij

| algemeen dagblad | Door: Marcel Wijnstekers

TWEE MINUTEN MET Historicus en journalist Tessa Hofland onderzoekt het slavernijverleden van Rotterdam in haar serie podcasts ‘Nooit Bewust Opgeslagen’. ,,We moeten deze geschiedenis omarmen!”

Waarom een serie podcasts over de Rotterdamse link met de slavenhandel?

,,In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft onderzoeksinstituut KITLV het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam onderzocht. Daarbij werkte KITLV nauw samen met het Stadsarchief Rotterdam. Dit onderzoek leidt tot drie boeken die in oktober worden gepresenteerd. Mijn podcast is een inleiding. Ik wil vooral vertellen dat het een geschiedenis is van alle Rotterdammers.”

Waar komt je interesse in ons slavernijverleden vandaan?

,,Voor mijn studie journalistiek liep ik in

2012 stage in Curaçao. In Willemstad zie je de sporen van het slavernijverleden nog op straat: op het gele pand aan de beroemde Handelskade, met de felgekleurde huizen, staat een tot slaaf gemaakte man afgebeeld op de gevel. Die maakte indruk. Maar ook de emoties, die het slavernijverleden nog altijd bij mensen naar boven brengt. Ik dacht: waarom ken ik dit deel van onze geschiedenis niet? Daar wil ik meer over weten.”

Hoe omvangrijk is het Rotterdamse slavernijverleden?

,,In steden als Middelburg en Amsterdam was de omvang groter, maar in Rotterdam hadden de mensen ook baat bij de slavernij. Zo is Historisch

Delfshaven deels voorgekomen uit de slavernijtijd. Bovendien duikt de naam Rotterdam opvallend vaak op, op plekken waar slavenbloed heeft gevloeid. Nieuw-Rotterdam was lange tijd de hoofdplaats van het district Nickerie in Suriname. Dit gebied was speciaal ontwikkeld voor nieuwe plantages, waar tot slaaf gemaakte mensen te werk werden gesteld. Daar hebben Rotterdamse handelaren veel geld mee verdiend. Maar niet alleen zij; scheepsbouwers, verzekeraars, bierbrouwers en nog veel meer Rotterdammers verdienden aan de slavenhandel.”

Historisch Delfshaven is deels voorgeko­men uit de slavernij­tijd

Tessa Hofland

Waarom is meer erkenning voor ons slavernijverleden nodig?

,,We moeten deze geschiedenis omarmen. Het is een gedeeld verleden, dat ons niet uit elkaar hoeft te drijven, maar kan verbinden. Racisme is voortgekomen uit het slavernijsysteem, maar als je voorouders slaveneigenaren waren, hoef je jezelf niet te schamen. Wij kunnen het verleden niet veranderen. Wel moet er meer over slavernij worden verteld, bijvoorbeeld op scholen.”

2020-06-13 10:32:19 ROTTERDAM - Het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven wordt beveiligd met een politiecamera, nadat het was beklad en besmeurd. Over de hele wereld worden standbeelden van omstreden personen omver getrokken uit protest tegen racisme. ANP ROBIN UTRECHT

 

2020-06-13 10:32:19 ROTTERDAM - Het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven wordt beveiligd met een politiecamera, nadat het was beklad en besmeurd. Over de hele wereld worden standbeelden van omstreden personen omver getrokken uit protest tegen racisme. ANP ROBIN UTRECHT © ANP

Kan het standbeeld van Piet Hein in Delfshaven nog wel blijven staan?

,,Zolang het beeld er staat, moet in ieder geval de begeleidende tekst op het plaatje over ‘de zeerover die een heldendood is gestorven’ worden genuanceerd. Wel krijgen mijn adoptiekatjes Piet en Hein een nieuwe naam. Daar heb ik geen seconde aan getwijfeld.”

| algemeen dagblad | Door: Marcel Wijnstekers