• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Colombia: Een uitgedroogd Bogota rantsoeneert water

| starnieuws | Door: Redactie

Mensen lopen over een droge bodem van een meer. (Getty Images)

Ongeveer tien miljoen inwoners van de Colombiaanse hoofdstad Bogota worden gedwongen water te rantsoeneren te midden van verlammende tekorten als gevolg van een ernstige droogte. Het komt op een moment dat het klimaatfenomeen El Niño de reservoirniveaus naar het laagste punt in tientallen jaren duwt.

Ambtenaren hebben de regio rond de hoofdstad in negen zones verdeeld, waarbij elke zone om de beurt de watervoorziening gedurende 24 uur afsluit.Ziekenhuizen en scholen zijn vrijgesteld. De burgemeester van de stad noemde de situatie nijpend.De eerder deze week aangekondigde beperkingen zijn donderdag van kracht geworden.

De

autoriteiten zullen de situatie elke twee weken opnieuw beoordelen in het kader van het rantsoeneringsplan."Laten we op dit moment geen druppel water verspillen in Bogota", zei burgemeester Carlos Fernando Galán tijdens een persconferentie om de maatregel aan te kondigen. "Dat zal ons helpen zodat deze beperkingen sneller kunnen worden opgeheven of verminderd", vervolgde hij.Door een gebrek aan regen en de ongebruikelijke hitte, zijn de reservoirs in Colombia in een alarmerend tempo opgedroogd.

Het Chuza-reservoir, onderdeel van het systeem dat ongeveer 70% van het water van de stad levert, heeft een capaciteit van minder dan 17%.De burgemeester zei dat dit het laagste

punt in veertig jaar was.De Colombiaanse president Gustavo Petro zei donderdag op Twitter/X dat hij opdracht had gegeven tot "een substantiële verandering" om de watervoorraden in de komende dertig jaren te beschermen.

Hij waarschuwde ook voor "ongehinderde verstedelijking" en bekritiseerde de "plundering" van natuurlijke watervoerende lagen door de landbouw- en bouwsector.Ondertussen verminderen de bewoners hun waterverbruik."Er zijn dingen die we niet meer kunnen doen, zoals het wassen van de auto", vertelde Clara Escobar, die in de buitenwijken van de stad woont, aan persbureau AFP.

"Ik douche maximaal vier minuten en vermijd het wassen van kleding", zegt medebewoner Isaac Sandoval.Deskundigen hebben de kwestie gedeeltelijk in verband gebracht met de huidige El Niño-periode, waarin de mondiale temperaturen doorgaans stijgen.Mexico-Stad en de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo hebben de afgelopen jaren ook te maken gehad met watertekorten.

Klimaatverandering wordt ook beschouwd als een belangrijke oorzaak van droogte, evenals van snelle verstedelijking en slechte infrastructuur. Niet alle droogtes zijn te wijten aan klimaatverandering, maar overtollige hitte in de atmosfeer trekt meer vocht uit de aarde en maakt droogtes erger.De wereld is sinds het begin van het industriële tijdperk al met ongeveer 1,2 graden Celsius opgewarmd en de temperaturen zullen blijven stijgen, tenzij regeringen over de hele wereld de uitstoot sterk terugdringen.

| starnieuws | Door: Redactie