• dinsdag 05 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CHINA ZEGT DAT VENEZUELA EN GUYANA GRENSGESCHIL AAN TAFEL MOETEN OPLOSSEN

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: De Chinese president Xi Jinping, de Venezolaanse President Nicolas Maduro en de Guyanese president Dr. Irfaan Ali | Bron: Stabroek News

(Agence France Presse) China zei vandaag dat het nauwe bondgenoten Venezuela en Guyana steunt bij het oplossen van grensgeschillen, nu Caracas een wetsvoorstel heeft ingediend om een Venezolaanse provincie te stichten in een betwiste olierijke regio.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft aangedrongen op de oprichting van een provincie “Guyana Esequiba” in een regio die Guyana al meer dan een eeuw bestuurt, waardoor de spanningen tussen de Zuid-Amerikaanse buurlanden zijn toegenomen. Maduro zei ook dat olie-, gas- en mijnbouwvergunningen

voor de regio onmiddellijk moeten worden afgegeven.

De Guyanese president Irfaan Ali noemde de uitspraken van Maduro een “directe bedreiging” tegen zijn land en verwierp de door de Venezolaanse leider aangekondigde maatregelen.

Het heen en weer geschuif volgde op een controversieel niet-bindend referendum dat Venezuela zondag hield over het lot van de regio. Het leverde een 95 procent “ja” op voor het plan van Caracas voor Essequibo, of Esequiba zoals het in Venezuela heet.

Beijing – de belangrijkste crediteur van Venezuela met nauwe banden met de diplomatiek geïsoleerde, door inflatie geteisterde socialistische natie – benadrukte vandaag dat beide landen “goede vrienden” van China

zijn. “China heeft altijd de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen gerespecteerd”, zei Wang Wenbin, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Beijing “heeft Venezuela en Guyana consequent gesteund bij het op de juiste manier oplossen van kwesties over grensafbakeningen”, zei Wang. “Dit is in overeenstemming met de belangen van de volkeren van de twee landen en is ook bevorderlijk voor de stabiliteit, samenwerking en ontwikkeling in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”, voegde hij eraan toe.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

 

| united news | Door: Redactie