• dinsdag 21 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CELOS stimuleert alternatieve landbouwsysteem in Marowijne

| starnieuws | Door: Redactie

Trainers van CELOS in het veld bezig op de landbouwgrond van Josef Dada in Moengotapoe. Zij krijgen praktische training. (Foto's: CELOS)

Het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) is ook actief met landbouwers van Marowijne om aan agroforestry te doen. Er is in dit district onlangs een driedaagse training gegeven aan de mensen, waarbij de deelnemers fundamentele agroforestry technieken hebben

aangeleerd. Tijdens de cursus wordt benadrukt de integratie van bomen en gewassen om de bodemgezondheid te verbeteren, biodiversiteit te vergroten en de landbouwproductiviteit te verhogen. “De mensen zijn heel erg enthousiast en we hebben gemerkt dat er veel behoefte is aan landbouwinformatie. De mensen hebben veel vragen gesteld en de training was echt interactief”, zegt Rachana Adhin, wetenschapper bij CELOS.

De trainers onder leiding van Anwar Helstone hebben in dat verband een veldsessie gehouden op de landbouwgrond van Joseph Dada in Moengotapoe. Dada heeft eerder een schenking gekregen van SAMAP. De deelnemers hebben niet-traditionele plantvermeerderingstechnieken geleerd van geselecteerde gewassen en bomen

zoals podosiri, banaan, Ceder en Groenhart bomen. De mensen ontdekken hierdoor innovatieve en effectieve manieren om gewassen en bomen te kweken. “Bij het opzetten van een agroforestry veld leren de landbouwers om hun kostgronden efficiënter te benutten en een duurzaam systeem op te zetten. Hierdoor zullen ze op lang termijn profijt aan hebben door onder andere diversificatie van gewassen, meer productie en inkomsten”, stelt Adhin.

Landbouwer Josef Dada omarmt de training en heeft daarom zijn grond beschikbaar gesteld om de veldsessie uit te voeren. “We zijn CELOS erg dankbaar dat we technieken leren die we niet kenden en we kunnen nu beter onze grond gebruiken om meer te produceren”, zegt Dada. Hij zal zich meer richten op het telen van podosiri, omdat de vraag naar dit product groot in Suriname en in het buitenland is. Het gaat om een product dat als heel gezond wordt geacht. “Podosiri gaat de vruchten geven na vier of vijf jaar en ik plant nu bijvoorbeeld banaan die ik tussendoor zal oogsten”, aldus de landbouwer.

Agroforestry kan in Suriname volgens directeur Soedeshchand Jairam van CELOS vooral in het binnenland een belangrijke bijdrage leveren. “Vanwege de uitdagingen van klimaatverandering enerzijds en anderzijds de garantie van voedsel. Daarom moet er meer aandacht besteed worden aan duurzame landbouwsystemen”, benadrukt Jairam. Vandaar dat CELOS ook veel onderzoek doet en voorlichting geeft over agroforestry. Er zijn momenteel twee agroforestry projecten in uitvoering in het binnenland.

| starnieuws | Door: Redactie