• vrijdag 20 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CEDEPESCA HELPT VISSERIJSECTOR VERBETEREN

| united news | Door: Redactie

CeDePesca, een in Buenos Aires gevestigde NGO die zich inzet voor duurzamere visserij in Latijns-Amerika, is een samenwerking aangegaan met twee Surinaamse bedrijven om een nieuw visserijverbeteringsproject (FIP) in Suriname te starten.

Samen met Caribbean Sea Foods NV en Deep Sea Atlantic NV zal CeDePesca zich richten op het verbeteren van de duurzaamheid van de haak-en-lijn-visserij. Deze visserij richt zich op de zuidelijke red snapper (Lutjanus purpureus), vermiljoensnapper (Rhomboplites aurorubens), king fish (Scomberomorus cavalla) en diverse soorten groupers (Epinephelus spp).

De visserij maakt gebruik van houten schepen onder Venezolaanse vlag, die met vergunning opereren en hun vangst in Suriname aanlanden. Vissers gebruiken

longlines (lange lijnen) en handlijnen. De vistochten duren doorgaans twee tot drie weken, waarbij de vangst op ijs wordt bewaard. Deze schepen opereren ook in de wateren van Guyana, Frans-Guyana en andere landen in het noordoosten van Zuid-Amerika.

In 2023 verstrekte Suriname vergunningen aan 131 Venezolaanse hoek-en-lijn-vissersschepen om binnen de Surinaamse Exclusieve Economische Zone (EEZ) te vissen. De totale vangst van deze visserij bedroeg vorig jaar bijna 3.300 ton, bestemd voor zowel binnenlandse als buitenlandse consumptie.

CeDePesca stelt dat toekomstige FIP’s binnen een jaar moeten voldoen aan de eisen voor actieve FIP’s. Deze projecten worden gepubliceerd op FisheryProgress om geïnteresseerden te informeren

over ondersteuningsmogelijkheden en om dubbele projecten te voorkomen.

De komende maanden zal CeDePesca in Suriname een pre-beoordeling uitvoeren voor het Marine Stewardship Council (MSC)-keurmerk. CeDePesca heeft momenteel 21 lopende projecten in negen Latijns-Amerikaanse landen en telt meer dan 140 leden, waaronder bedrijven, universiteiten en NGO’s. De organisatie werkt samen met vissers, bedrijven, overheden, academische instellingen en andere (inter)nationale organisaties.

Naast de FIP’s biedt CeDePesca trainingen aan over de principes van de FAO Gedragscode voor Verantwoorde Visserij, de FAO Vrijwillige Richtlijnen voor Kleinschalige Visserij en de FAO Richtlijnen voor Ecolabeling van Visserijproducten. Ook implementeert de organisatie programma’s met waarnemers aan boord van schepen om de impact op zogenoemde non-target soorten en habitats te minimaliseren.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie