• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BRUG CORANTIJNRIVIER ONDERDEEL REGIONAAL IIRSA-PROJECT

| united news | Door: Redactie

Foto: minister Albert Ramdin

Of Suriname alleen de brug over de Corantijnrivier bouwt en financiert, samenwerking met Guyana daaromtrent zal altijd noodzakelijk zijn. De brug verbindt namelijk twee soevereine landen en vormt onderdeel van het regionaal infrastructuurinitiatief IIRSA.

Dat zei minister Albert Ramdin tijdens een persconferentie van de regering. Het Initiative for the Integration of the Regional Infrastructure of South America is een project van de Zuid-Amerikaanse landen om elkaar via bruggen, wegen, luchtverbindingen en havens met elkaar te verbinden om onder meer onderlinge handel en samenwerking alsook culturele uitwisseling te bevorderen.

Minister Ramdin verwacht dat Guyana en Suriname nog vóór het einde

van dit jaar definitieve documenten tekenen om de bouw van de brug te realiseren. De komende periode gaan ministeriële en technische teams van beide landen om de tafel om de technische uitvoering en financiering te bespreken. Ook zal worden gesproken met Ballast Nedam en China Road and Bridge Corporation, de twee overgebleven maatschappijen die dingen naar de gunning van de bouw.

De bewindsman legde uit dat de bouw van de brug handel en economische samenwerking, maar ook toerisme, personen verkeer en investeringen tussen Suriname en Guyana zal bevorderen. De gehele regio zal voordeel hebben aan deze oeververbinding, stelde de minister. “Een

vaste oeververbinding is een regionale aangelegenheid. De regio gaat er voordeel aan hebben.”

Ramdin benadrukte dat er over de soevereiniteit van de Corantijnrivier geen twijfel of onduidelijkheid bestaat: de rivier is over de volle breedte bij laag water van Suriname. Desalniettemin zal Suriname ten aanzien van de bouw van de brug met Guyana moeten samenwerken.

Dat is ook het geval tussen Guyana en Brazilië bij soortgelijke infrastructurele verbindingen met elkaar. “We moeten ook rekening houden met het feit dat dit onderdeel is van het IIRSA-project, een infrastructureel project van Zuid-Amerika waarbij alle landen met elkaar verbonden moeten worden. Dat betekent dat we met de landen moeten samenwerken”, zei Ramdin. Over het beheer van de brug zullen nog afspraken gemaakt worden tussen de twee landen en zullen protocollen worden vastgesteld over douane-afhandeling, personenverkeer en bevoegdheden van de politie.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie