• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bouterse pleit voor strijden tegen ‘koeli-blakaman’ sani

| suriname herald | Door: Redactie

Suriname als land exporteerde voorheen vrede, nu exporteert zij leugens, merkt oud-president en NDP-voorzitter Desi Bouterse op tijdens de herdenking van 25 februari 1980. Ook wordt tijdens deze herdenking de strijder Ronald Abaisa herdacht, die in 1973 tijdens een staking dodelijk gewond raakte.

Bouterse vindt dat de dood van Abaisa niet voor niemendal mag zijn. Hij waarschuwt eveneens voor de rassenhaat die gesimuleerd wordt. “Ze pushen dat Hindostaans en Creools ding”, zegt Bouterse. Hij pleit ervoor dat gevochten wordt tegen dat ‘koeli-blakaman’ sani.

Zaken die in 2020 reeds overwonnen waren, zijn nu weer actueel. Het volk gaat gebukt onder oppressie zoals onder

andere onttrekking van Bazo-kaarten waardoor velen een behoorlijke gezondheidszorg missen. Op politiek gebied is te zien dat burgers worden opgesloten en ze gemuilkorfd worden.

Het gaat om burgers die gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting. Wanneer men kritiek heeft wordt men zonder vorm van proces de bak ingegooid. Alle basisbehoeftes zijn zo zoetjes aan bijna buiten bereik van het normale volk, zegt de oud-president.

Het is meer dan een gewoonte geworden en zelfs een traditie geworden dat er op de avond van 24 op 25 februari de Dag van de Revolutie wordt herdacht. Revolutie is een momentopname, het proces voltrekt zich

daarna. Het is een momentopname welke met enorme uitbarstingen teweeg kan gaan.

Dan pas begint het werk, zegt Bouterse. Hij is bijzonder blij om de ouderen weer te zien bij het Monument van de Revolutie.

Ddb

Beeld: Key News

De revolutie van 1980 is niet gewoon een opwelling geweest. Het komt volgens Bouterse doordat de samenleving constant ageerde tegen oppressie en tegen politieke-, sociale- en economische mistanden. Het is nooit de bedoeling geweest middels dit proces aan de macht te komen, zegt Bouterse. Het proces is toen verwelkomd door de Surinaamse samenleving omdat het doel was om culturele, economische, sociale en politieke gelijkwaardigheid gezamenlijk te creëren.

Wanneer staten een overweldigende autocratie aan de dag leggen komt het volk in opstand. Dat is een feit. De eigen revolutie van Suriname werd volgens Bouterse gestart om het volk een beter bestaan te geven.

Er zijn partijen en organisaties geweest die hun ideeën met betrekking tot verandering wilden doorvoeren. Alleen op basis van de enorme druk welke vanuit de regering komt. Het is geen eenvoudige taak, voerde Bouterse aan. Hij gaf aan dat op deze dag alle slachtoffers herdacht worden ongeacht waar ze stonden. De doelen zijn volgens hem nog lang niet bereikt.

Bouterse heeft gekeken naar de beelden van wat zich op 17 februari 2023 heeft afgespeeld, waar de gewapende macht heeft opgetreden tegen de protesteerders. Ook de partners van politiemannen en militairen betalen dezelfde verhoogde prijzen in de winkels voor de basisgoederen. Het is ondraaglijk geworden, zegt Bouterse. Hij geeft toe dat de vorige regering fouten heeft gemaakt, maar “ala tu e lei”, zegt hij verwijzend naar president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Het is geen gewone leugen maar “strei lei”, voegde hij eraan toe.

Met regelmaat van de klok verwijst de regeringstop naar de vorige regering. Als je niet oppast zullen ze ook zeggen dat de vorige regering Pakittow heeft opgesloten, merkt Bouterse sarcastisch op.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie