Bouterse maant aanhangers rustig te blijven
| dagblad suriname | Door: Redactie
NDP-voorzitter en voormalig president Desi Bouterse heeft zijn aanhang gevraagd zich rustig te houden en woensdag de uitspraak van de rechter af te wachten. De rechter in hoger beroep doet op 20 december uitspraak in het 8 december strafproces. Bouterse en vier medeverdachten zijn veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.
In een tot over de nok gevuld partijcentrum Ocer hebben NDP-ers Bouterse zaterdagavond gevraagd woensdag niet naar de zitting te gaan. De partij had een massameeting bijeen geroepen om instructies te vernemen in verband met de zitting van het Hof van Justitie van woensdag. Tot die instructies is het niet verder gekomen
De aanhang van Bouterse heeft tijdens de drukbezochte meeting haar vurige ondersteuning laten blijken naar de partijleider toe en gezegd hem door alles heen te zullen verdedigen. “U gaat op 20 december nergens en niemand komt aan u!”, werd door enkele “diehard” aanhangers geroepen die kort het woord mochten voeren aan het einde van de toespraak van Bouterse.
Verkiezingen
Tot zijn achterban, die duidelijk op een “sein” tot actie anticipeerde, riep Bouterse op geen rotzooi te gaan schoppen. Dat is wat de tegenstanders willen en dat men dat als aanleiding zal gebruiken om de verkiezingen in
Politiek proces
Over de rechtszitting woensdag herhaalde Bouterse zijn mening dat het om een politiek proces gaat. Dat proces is gericht om de ontwikkeling en bevrijding van het land tegen de voormalige kolonisator, die met de staatsgreep in 1980 is ingezet, te stuiten. Hij noemde enkele verworvenheden, waaronder de oprichting van Staatsolie als financiële powerhouse van het land.
Bouterse bekritiseert het feit dat belangrijke documenten over de gebeurtenissen rond 8 december 1982 door Nederland voor 60 jaar achter slot en grendel zijn geplaatst. Hij blijft erbij, dat er sprake was van invasieplannen uit het buitenland en dat de 15 personen die vermoord zijn daarbij betrokken waren. De plannen waren gericht op “regime change” ofwel het omverwerpen van de regering. Daarbij zouden meer burgers het leven hebben gelaten dan militairen. Er moest toen daarom ingegrepen worden.
SS
| dagblad suriname | Door: Redactie