Suriname zindert van complottheorieën over dood Bouterse: ’In dit land is álles mogelijk’
| telegraaf.nl | Door: MARCEL VINK
Desi Bouterse is dood, maar zijn geest dwaalt nog altijd door de straten van Suriname. Voor- en tegenstanders van de veroordeelde voormalig president en legerleider kunnen maar niet geloven dat de man die het land decennia in zijn greep had, er niet meer is. Er wordt dan ook volop gespeculeerd over de omstandigheden rond zijn overlijden. Sommige Surinamers betwijfelen zelfs dat Bouterse echt dood is.
In Suriname wordt volop gespeculeerd over de omstandigheden rond het overlijden van Desi Bouterse. Sommige Surinamers betwijfelen zelfs dat Bouterse echt dood is.
Terwijl het kwik in Paramaribo toch al de dertig graden aantikt door de stralende
De bevolking roddelt er driftig op los.Video: ’Uiteenlopende verhalen over waar Bouterse overleed’Onderzoek naar dood Desi BouterseDe Surinaamse politie doet een dringende oproep aan de bevolking om de resultaten van het onderzoek naar het overlijden van Bouterse geduldig af te wachten en speculaties achterwege te laten. Dat lijkt niet bepaald te lukken.
Er wordt in heel het land volop gespeculeerd: waar verbleef de voortvluchtige Bouterse een jaar lang? Wie
Vanaf toen wist niemand waar de oud-president zich bevond. Afgelopen zondag heeft de politie in Suriname nog een inval gedaan in zijn woning, waar hij toen niet werd aangetroffen.De Surinamers hebben het er de hele dag over. Er wordt gesproken over Cuba en Venezuela als ballingsoorden waar Bouterse zich zou schuilhouden, maar sommigen denken dat de waarheid veel eenvoudiger en - letterlijk - dichterbij is. „Hij was vlak bij zijn huis al die tijd”, is Surinamer Latoya Deborah stellig. „Bouta is altijd een bigi mangvan Suriname geweest.”
Ofwel: een grote meneer.Surinamers speculeren over ’inside job’Eddy Hoop denkt ook dat hij nooit ver weg was. „Bouta kon onzichtbaar worden. Hij was een jungleman. Hoe kan het dat ze hem zijn gaan zoeken bij een inval en hem niet hebben gezien? Ik denk dat hij hen wél zag.”Dat denkt ook Rinesh Saltani: „Bouterse heeft Suriname nooit verlaten. Een junglecommando heeft meer verstopplekken dan de overheid zou kunnen ontdekken. Het vermoeden is dat het een inside job was. Men wist het, maar deed alsof niemand het wist.
Je doet een inval, de ex-president is er niet, maar hij wordt na een dag wel dood aangetroffen?”„Bouterse was sinds zijn veroordeling gewoon thuis op Leonsberg”, zegt Sara Esther, verwijzend naar de plek waar zijn woning ligt. „Maar omdat ze geen ballen hadden om hem op te halen, hebben ze verzonnen dat hij voortvluchtig was. Bang dat het volk in opstand zou komen.”Wie bracht lichaam Desi Bouterse naar woning in Leonsberg?
Wie zijn lichaam naar Leonsberg heeft vervoerd, is onduidelijk. Het gebeurde, zo luidt de formele lezing, vanuit een onbekende locatie. De eerste melding over zijn overlijden kwam om dinsdag rond 22 uur lokale tijd, van een onbekende inheemse man, blijkt uit informatie van het Surinaamse medium Waterkant.
BEKIJK OOK: Politie Suriname: lichaam Bouterse thuisgebracht door onbekenden
Het is een raadsel wie deze man is. Zijn identiteit blijft vooralsnog verborgen, evenals zijn herkomst. Geen van de aanwezigen bij de woning kon naderhand meer informatie aan de Surinaamse politie geven over wie deze persoon was of waar hij vandaan kwam.Mysterieus busjesRond 3 uur in de nacht zouden diverse vertrouwelingen van de oud-president naar de woning zijn gekomen.
Een aantal uren later kwam er een ’zwart gelakt busje’ bij Leonsberg aanrijden. Met dit busje, waarvan de gegevens ook nog onbekend zijn, is het lichaam van Bouterse volgens informatie van de politie vervoerd.Waar dit busje vandaan kwam is eveneens een raadsel. Opvallend is dat tegen die tijd de weg naar de woning van Bouterse geblokkeerd werd en niemand er meer in mocht.
Waarom was dat? Dat vragen veel Surinamers zich af. Er is nog geen duidelijkheid over gekomen.Weduwe Bouterse deed opvallende uitspraakHet lichaam van Desi Bouterse vertoonde geen tekenen van een misdrijf, stelde de arts die later door de politie was ingeschakeld om het te onderzoeken. Deze arts wilde er verder niks over zeggen. „Ik heb alleen gedaan waar ik voor ben gevraagd”, zei hij kort tegen aanwezige pers.
BEKIJK OOK: Dood Bouterse wrang voor nabestaanden Decembermoorden: ’Hij is er goedkoop vanaf gekomen’
Zelfs de weduwe van Bouterse, Ingrid, voedde eerder al de speculaties. In april zei ze dat dezelfde mensen die nu in regering zitten haar man in het verleden probeerden te vergiftigen. Sommige Surinamers zien dat als een aanwijzing. Zou dat nu alsnog zijn gebeurd?De voormalige first lady, sinds de verdwijning van haar man politiek actief in zijn Nationale Democratische Partij (NDP), wil geen pottenkijkers.
Ze vroeg mensen met klem om weg te blijven van de woning.SchimmigheidHet lichaam van Bouterse is woensdagochtend naar het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo vervoerd. Voor de auto met de kist erin reed een politiewagen, erachter gingen partijgenoten in een stoet.
Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd het lichaam van Bouterse formeel in beslag genomen om de vermoedelijke doodsoorzaak vast te stellen.Sommige Surinamers twijfelen, mede door al deze schimmigheid, zelfs openlijk of de voormalig president wel echt dood is. „Velen vragen wie het lijk daadwerkelijk hebben gezien”, zegt Bharti Pari.
BEKIJK OOK: Desi Bouterse (1945 - 2024) overleed zonder ooit straf te hebben uitgezeten: ’Deze slimme indiaan krijgen ze nooit te pakken’
„Wie zegt dat het zijn lichaam is?”, vraagt Cheryl zich af. „Dat moet eerst maar eens goed worden onderzocht. Met dna enzo. En dan ook onder toezicht van mensen uit het buitenland. Het zou niet voor het eerst zijn dat Bouterse iets verzint waar iedereen intrapt.”Fascinerende theorieMisschien wel de meest fascinerende theorie komt van Laurens Neede, een van de sergeanten die in 1980 onder leiding van Bouterse een coup pleegden.
Hij denkt dat zijn kameraad ’spiritueel is uitgetreden’ en op die manier een einde aan zijn leven heeft gemaakt.Een complottheorie? Maak dat de burgers in Suriname maar wijs. „In dit land is álles mogelijk”, zegt Gwen Blankendal. „Niets verbaast mij meer.”
| telegraaf.nl | Door: MARCEL VINK