• dinsdag 24 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NA PANAMA IS OOK GROENLAND DUIDELIJK OVER TRUMPS EXPANSIEDRIFT | ‘WE ZIJN NIET TE KOOP, NOOIT’

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: De Panamese president José Raúl Mulino, president-elect Donald Trump en de premier van Groenland, Múte Egede. | Bron: AD

De Panamese president Jose Raul Mulino heeft zondag laten weten dat zijn land absolute soevereiniteit heeft over het Panamakanaal.

Daarmee reageerde Mulino op uitlatingen van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump, die dreigde het kanaal terug te nemen. Trump richt zijn pijlen daarnaast ook op het Deense Groenland. Dat land heeft inmiddels gereageerd: ‘We zijn niet te koop en dat zullen we nooit zijn’.

,,Elke vierkante meter van het Panamakanaal en het omliggende gebied behoort tot Panama en dat zal ook zo blijven’’,

zei Mulino in een op X geplaatste video. Daarin zei hij ook dat over de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Panama niet valt te onderhandelen.

Zaterdag zei Trump dat Panama de tarieven voor het gebruik van het Panamakanaal moet verlagen. Als dat niet gebeurt, moet Panama het kanaal teruggeven aan de Verenigde Staten, schreef hij op Truth Social, zijn eigen sociale medium. Volgens Trump rekent Panama ‘exorbitant hoge prijzen’, die ‘belachelijk’ zijn.

Het Panamakanaal is een belangrijk doorgangskanaal tussen de Atlantische en de Stille Oceaan. De Verenigde Staten zijn de grootste gebruiker ervan. Driekwart van de schepen is van Amerikaanse origine.

De Amerikaanse president

Jimmy Carter (1977-1981) sloot in 1977 een verdrag met Panama, waarin werd bepaald dat het kanaal in 2000 zou worden overgedragen aan Panama. Daarvoor deelden de VS en Panama de controle over het kanaal.

Groenland

Naast het Panamakanaal zet Trump zijn zinnen ook, opnieuw, op Groenland. Volgens hem is het ‘in het belang van de nationale en de mondiale vrijheid’ dat de VS de eigendom en controle over Groenland zou verwerven, zo schreef hij zondagavond plaatselijke tijd op Truth Social.

Hij benoemde tegelijk ook zijn nieuwe ambassadeur voor Denemarken: Ken Howery, mede-oprichter van de Amerikaanse betaaldienst Paypal en tijdens Trumps eerste ambtstermijn ambassadeur in Zweden. Denemarken heeft voorlopig nog niet gereageerd op de nieuwe uitspraken van de Amerikaanse miljardair.

Toen hij de eerste keer president van de VS was, had Trump zijn oog ook al laten vallen op Groenland. Hij zei toen het eiland te willen kopen van Denemarken, maar Kopenhagen bedankte vriendelijk maar kordaat voor het aanbod. Daarop annuleerde een op zijn tenen getrapte Trump zijn geplande staatsbezoek aan het land.

Het ongeveer 56.000 inwoners tellende Groenland is grotendeels autonoom, maar hoort net als de Faeröer- eilandengroep tot het koninkrijk Denemarken. Het gebied is van strategisch belang. Zo beschikt het over natuurlijke rijkdommen als olie, gas, goud, diamant, uranium, zink en lood en door de klimaatopwarming ontstaan er bovendien nieuwe scheepvaartroutes.

Groenland herhaalt maar weer eens: We zijn niet te koop

Groenland is niet te koop, benadrukt premier Múte Egede. Daarmee reageert hij op de interesse die de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump opnieuw heeft getoond in het eiland. Trump stelde in 2019, tijdens zijn eerste presidentstermijn, al voor Groenland te kopen.

,,Groenland is van ons. We zijn niet te koop en zullen nooit te koop zijn”, aldus Egede. Groenland hoort al langer dan zeshonderd jaar bij het Koninkrijk Denemarken en huisvest onder meer een grote Amerikaanse luchtmachtbasis.

Groenland zei jaren geleden ook al tegen Trump niet te koop te zijn. De toenmalige en huidige Deense premier Mette Frederiksen noemde Trumps idee ‘absurd’. Trump reageerde toen negatief op Frederiksens afwijzing en annuleerde een bezoek aan Kopenhagen.

UNITEDNEWS|GEO-POLITIEK

| united news | Door: Redactie