![](/sites/default/files/styles/news_feed_image/public/feed_images/BORDO-GEVANGENIS.jpg?itok=g54AeBpN)
‘BORDO’ WACHT EEN ONAANGENAAM VERBLIJF IN FRANSE CEL
| united news | Door: Redactie
Foto: Joël ‘Bordo’ Martinus |Auteur: Armand Snijders.
Zelden zal er zo’n collectief gevoel van opluchting geweest zijn in Suriname nadat de Braziliaanse justitie vorige week woensdag bekend had gemaakt dat de roemruchte Joël ‘Bordo’ Martinus, ondervoorzitter van coalitiepartij Abop, in São Paulo was aangehouden.
Opluchting omdat daarmee een gezochte en onvoorspelbare crimineel van straat is gehaald. Maar ook omdat dit een bewijs is dat je je als voortvluchtige crimineel niet eeuwig kan verstoppen. Bordo zal een behoorlijk toontje lager gaan zingen, zeker in het bikkelharde leven in een Franse cel dat hem waarschijnlijk wacht.
Dat Bordo na zijn vlucht uit Suriname in november
Bovendien zullen zijn connecties in de Surinaamse politiek hem ook goed zijn uitgekomen. Want de Braziliaanse politie meldde al in 2020 dat vijf actieve politici nauwe banden zouden hebben met drugshandelaren in dat land. Die beschuldigingen zijn echter nooit onderzocht door de Surinaamse justitie.
Nadat de Surinaamse autoriteiten Bordo eind 2022 ook zijn opsporing gelastten wegens onder meer moord, doodslag, deelneming aan criminele organisatie, overtreding van de Wet Verdovende Middelen en
In het uitgestrekte Brazilië waande hij zich relatief veilig. En dat was hij ook, ware het niet dat hij in zijn schreeuw om aandacht het niet kon laten om via sociale media regelmatig van zich te laten horen. In filmpjes op Facebook gaf hij af op iedereen en beweerde dat hij onschuldig was. Ook schold hij op iedereen die kritiek op hem leverde. Bordo begreep in al zijn naïviteit kennelijk niet dat door die filmpjes te posten, het op een gegeven moment voor de Braziliaanse opsporingsdiensten een relatief koud kunstje was om zijn verblijfplaats te achterhalen.
Stil blijven zitten en niet vooral niet de aandacht zoeken was voor hem te veel gevraagd. Zo liet hij vorig jaar laptops en tassen die hij gesponsord zou hebben, uitdelen aan scholieren en liet dat uitgebreid weten via de sociale media, die uiteindelijk tot zijn val hebben geleid. Zijn egotripperij heeft Bordo dus uiteindelijk in een Braziliaanse cel doen belanden.
Advocaat Irwin Kanhai had Bordo geadviseerd om naar Suriname terug te komen om zijn – door hem zelf beweerde – onschuld aan te tonen. Vicepresident en mati Ronnie Brunswijk zei ruim een jaar geleden hetzelfde. Maar kennelijk waren de bewijzen van justitie niet te weerleggen, want Bordo kwam niet terug. Nu hij gepakt is in buurland Brazilië, wordt zijn terugkeer naar Suriname zelfs met nog heel wat jaartjes uitgesteld.
Want de kans is groot dat hij binnen zeer afzienbare tijd wordt overgebracht naar Frankrijk om daar de acht jaar uit te zitten van de straf die hij nog moet ondergaan. De aanhouding van Bordo is redelijk groot nieuws in Europa, waar hij in de lokale pers wordt omschreven als ‘een kleine beroemdheid in Suriname, die regelmatig op Facebook poseerde met geld, goud, juwelen en luxeauto’s voor protserige villa’s’. Vanuit Parijs is gelijk na zijn aanhouding in São Paulo een uitleveringsverzoek naar de Brazilianen gegaan, zo melden Franse media. Het is internationaal gebruikelijk dat het ‘wie het eerst komt het eerst maalt’-principe wordt gehanteerd.
En aangezien de Fransen hen al in 2019 op de Interpol-opsporingslist hebben laten zetten en Suriname dat pas eind 2022 deed, heeft justitie hier het nakijken en moeten ze aansluiten in de rij. Dat betekent echter niet dat Bordo zijn eventuele straf in eigen land zal ontlopen. Want mocht hij in het lopende proces schuldig bevonden worden, dan zal hij bij verstek worden veroordeeld en wordt hij na zijn vrijlating in Frankrijk direct overgevlogen naar Suriname om daar in de cel te belanden.
Bordo zal het bij de Fransen niet eenvoudig krijgen. Hij mag in eigen land misschien een naam hebben als weldoener die bovendien vele mensen schrik aan jaagt, in Frankrijk is hij een gewoon een ordinaire crimineel die achter de tralies moet plaatsnemen. En daar zal zijn leven niet gemakkelijk zijn, zegt journalist Patrice Laubignat, een kenner van het Franse gevangeniswezen.
“Als zijn medegevangenen door hebben dat hij verantwoordelijk is voor het laten opsluiten van talrijke koeriers, krijgt hij het zwaar te verduren. Ook al kennen ze die koeriers misschien niet, ze zullen het hem namens die anderen wel betaald zetten dat hij over hun ruggen heen geld verdiend heeft. Dus hij mag zijn borst nat maken. Ik zou in ieder geval niet in zijn schoenen willen staan.”
ACHTERGROND
GERELATEERD AAN: FRANKRIJK HUNKERT NAAR UITLEVERING BORDO DOOR BRAZILIE
| united news | Door: Redactie