Veeboeren zullen aankoop importmelkkoeien niet in een keer hoeven te betalen
| dagblad suriname | Door: Redactie
Veeboeren zullen de aankoop van de importmelkkoeien uit Brazilië niet in een keer hoeven te betalen. Er zullen betalingsregelingen worden getroffen opdat boeren die niet direct over de financiële middelen beschikken, toch in de gelegenheid te stellen de nodige investering in hun melkveestapel te doen.
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zei dit eerder deze week tijdens een vraaggesprek op ABC-radio. Boeren zullen in de gelegenheid worden gesteld om de kosten van de aankoop van melkkoeien in termijnen af te lossen. Een andere mogelijkheid is de verrekening van de kosten met de opbrengsten van melkleveranties aan de Melkcentrale.
De eerste importzending uit Brazilië van 400 melkkoeien uit een totaal aantal van 1.500 wordt rond april in Suriname verwacht. De te importeren melkkoeien zijn van het Gyr runderras. De Gyr is beter resistent tegen hoge temperaturen en tropische ziekten. In Brazilië en veel andere Zuid-Amerikaanse landen wordt de Gyr veel gebruikt.
Minister Sewdien zegt dat de import van melkkoeien uit Brazilië bedoeld is om de lokale melkveesectror een flinke duw in de rug te geven. De
De import van melkkoeien alleen is daartoe niet voldoende. Andere randvoorwaarden dienen ook in orde gebracht te worden. De bewindsman noemt onder meer het aanleggen van kwalitatief goed grasland. Op termijn zal er ook gewerkt moeten worden aan modernisering van de melkveesector, waardoor het voor jonge veeboeren aantrekkelijk wordt in de sector te gaan werken. Op dit moment is er sprake van vergrijzing.
Potentiële jonge melkboeren zijn niet bereid om zoals bij de huidige generatie melkboeren elke dag, twee keer per dag, ook op zon- en feestdagen, in de stal koeien met de hand te gaan melken. Er zal een programma moeten worden uitgevoerd om de melkveesector aantrekkelijk te maken voor jongeren.
Verhoging van de melkproductie plaatst minister Sewdien in het kader van de voedselzekerheid. De prijs van voedsel, waaronder melk, is in de wereld aan het stijgen. Voedsel wordt steeds schaarser. De lokale melkbehoefte bedraagt jaarlijks circa 8 miljoen liter. De lokale productie kan slechts voor 25 procent daarin voorzien.
De rest wordt gedekt door de import van melkpoeder. Gelet op de steeds stijgende voedselprijzen en transportkosten in de wereld, is het volgens Sewdien van groot belang, dat de lokale melkproductie en andere voedselproducten wordt gestimuleerd en verhoogd.
SS
| dagblad suriname | Door: Redactie