
BELEID IN OLIE- EN GASSECTOR BLIJFT NAAR VERWACHTING ONGEWIJZIGD ONDER NIEUWE SURINAAMSE REGERING
| united news | Door: Redactie
Foto: Jennifer Geerlings-Simons, gekozen president van Suriname. | Bron: BNamericas.
Het olie- en gasbeleid van de nieuwe Surinaamse regering zal naar verwachting grotendeels in lijn blijven met dat van de vorige regering, aldus Scott MacDonald, hoofdeconoom bij Smith’s Research & Gradings, tegenover BNamericas.
Op zondag verkoos De Nationale Assemblee Jennifer Geerlings-Simons tot president. Zij wordt op 16 juli beëdigd en zal leiding geven aan een vijfpartijencoalitie onder de vlag van de Nationale Democratische Partij (NDP).
“De verkiezing van Jennifer Geerlings-Simons is een positieve ontwikkeling. Ze is de eerste vrouwelijke president van Suriname, toont gevoel voor de jongere generatie en treedt aan op een
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat Suriname’s bbp in 2028 met 55% zal toenemen zodra blok 58 operationeel wordt. Ter vergelijking: buurland Guyana kende een stijging van 43,5% in 2020 bij de start van de olieproductie.
Volgens het IMF biedt deze verwachte olie-inkomsten kansen op welvaartsverbetering, mits er wordt geïnvesteerd in robuuste instellingen, transparantie en verantwoording. Suriname scoorde in 2024 slechts 40 op 100 op de corruptie-index van Transparency International.
Onder president Chan Santokhi werd
Nieuwe exploratieprojecten door bedrijven als PetroChina, Petronas en TotalEnergies staan in de steigers, terwijl verdere investeringsbeslissingen worden verwacht in blok 52 (gas) en later ook in olie-exploratie.
MacDonald wijst erop dat Geerlings-Simons ook diplomatiek moet balanceren tussen de VS, China en Venezuela. Europa zou, net als bij Guyana, kunnen inspelen op Suriname’s oliereserves als alternatief voor Russische olie en gas.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie