• zondag 22 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Amzad Abdoel: “Afgelopen 4+ jaren meer dan 1.1 miljard SRD verspild, gejat, gestolen door regering”

| waterkant | Door: Redactie

NDP’er Amzad Abdoel heeft zijn bezorgdheid geuit over het feit dat Suriname in de top 10 landen in de wereld behoort met de meeste verkrachtingen en in de top 5 voor wat betreft suïcidegevallen.

Volgens de oud-parlementariër heeft de toenemende armoede voor heel wat problemen in het land gezorgd, terwijl de regering volgens hem in de afgelopen 4+ jaren meer dan 1.1 miljard SRD heeft verspild, gejat, gestolen middels betalingen o.b.v. mondelinge afspraken, het Sabakuproject, Hotel Babylon, bouw nieuwe zaal DNA en bouw van het hoofdbureau van politie.

“Als ze iets gedaan hebben, dan is het wel stelen, verspillen, verkwisten en afjatten

van het financiën van het volk. 340 miljoen o.b.v. een mondelinge afspraak betaald. 371 miljoen SRD betaald voor het Sabakuproject dat bestemd was om duizend gezinnen met een huis te helpen, is uiteindelijk verdeeld onder familie, vrienden en DNA-leden van de coalitie. 36 miljoen SRD verbrast aan Hotel Babylon…ze mogen wel een duikje daar gaan nemen in het zwembad. Tientallen miljoenen aan de bouw van de nieuwe zaal van DNA verspild. Hoofdbureau politie, daar was 12 miljoen SRD in geïnvesteerd. En dat geld moest gemaakt worden en het is weer aanbesteed voor 9 miljoen euro. Dus zelfs de aanbesteding is
dubieus. Dit is de situatie waarmee wij vandaag de dag zitten”, zei Abdoel vrijdagavond tijdens een kadermeeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Ocer.

Volgens de politicus zitten diverse groepen in het land met de handen in het haar. “Vrouwen zijn een kwetsbare groep en wanneer de armoede toeneemt, neemt de kwetsbaarheid van de vrouw ook toe. Weet u wat de huidige situatie doet met gezinnen? Weet u wat de huidige situatie doet met jongeren? Het aantal drop-outs is het afgelopen jaar verdubbeld. Weet u hoe mannen zich voelen wanneer ze hard willen werken en toch nog niet in staat zijn om voedsel op tafel te zetten voor hun vrouw en kinderen? Weet u wat het betekent voor de moeder, vader en vooral de alleenstaande moeders wanneer ze schoolspullen moeten kopen voor hun kinderen, maar niet in staat zijn om dat te doen? Weet u wat het betekent voor de kinderen wanneer ze anderen zien eten, drinken en uitgaan, maar dat zij dat zelf niet kunnen? Dat is wat de samenleving nu ervaart”, stelde hij.

Volgens Abdoel is Suriname ook aardig achteruitgegaan op de World Press Freedom Index. In 2022 kelderde Suriname van de 19e naar de 52e plaats op de wereldranglijst. Dat was een daling van 33 plaatsen. In 2023 klauterde het land met 3 plekken omhoog. Dit jaar is Suriname echter gestegen van de 48e naar de 28e plaats, een stijging van 20 plaatsen. Abdoel merkte op dat hij blij is dat mensen, doelende op de pers, nu realiseren hoe vrij ze waren in het uiten van hun mening tijdens de regeringen van Desi Bouterse.

“Hoe vrij en groot de persvrijheid was. Hoe tolerant we waren en wie de ware democraten zijn. Ik ben blij dat ze dat nu inzien en ervaren. Nu maak je alleen gebruik van een woord en je wordt opgesloten. Suriname staat nu op het punt om geblacklisted te worden voor de illegale visserij door de EU…en de minister doet alsof er niets gebeurd”, aldus de NDP’er.

Abdoel merkte op dat Suriname internationaal berucht staat voor mensenhandel en mensensmokkel. Nederland, Haïti, Frankrijk (Frans-Guyana) en Guyana klagen erover, maar deze regering doet alsof er niets gebeurd.

“Wat is gebeurd met het rapport van Tjin Liep Sjie? Waarom is het niet gestuurd naar het OM voor verder onderzoek? Suriname staat tot in Sri Lanka berucht voor illegaal dierensmokkel. Weet je nog toen die Leara ara’s en apen van een kleine kamer op Zanderij waren verdwenen. De Braziliaanse autoriteiten stuurden een vliegtuig om ze te halen en vanuit een beveiligde kamer zijn ze verdwenen…en ze waren helemaal in Afrika belandt.

Suriname staat internationaal berucht voor schandalen als HPSG, opzetten van een ambassade in Jeruzalem en het tegen de nationale wetgeving beloven van 150 visvergunningen aan buurland Guyana. Allemaal zaken die het imago van het land niet goed doen. Dat is het resultaat van het IMF-programma. En als we vandaag de dag met de Messias van het IMF-programma praten, dan willen ze niet over deze zaken praten. Want dan geven ze aan dat IMF niet verantwoordelijk is voor het beleid”, aldus de politicus.

| waterkant | Door: Redactie