• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ALI IN VERHITTE DISCUSSIE MET BBC-JOURNALIST OVER OLIE GUYANA

| united news | Door: Redactie

Foto: BBC-journalist Stephen Sakur en de president van Guyana, Mohamed Irfaan Ali. | Bron:OilNow.gy

De president van Guyana, Dr. Mohamed Irfaan Ali, had in februari een interview met BBC-journalist Stephen Sakur, in de marge van de Guyana Energy Conference and Supply Chain Expo.

De discussie over de olie van Guyana werd al snel verhit toen Ali het regeringsbeheer van de sector verdedigde en het recht van Guyana om zijn rijkdom aan hulpbronnen te ontginnen te midden van de energietransitie.

Het interview begon rustig, waarbij de president uitlegde hoe ver Guyana is gekomen, van een moeilijk economisch verleden tot een “ongelooflijke transformatie”, zoals Sakur

het verwoordde. Ali wimpelde een vraag af over of olie en gas Guyana kunnen overweldigen, met de opmerking dat deze nieuwe rijkdom de regering in staat stelt om een land te creëren dat wereldwijd concurrerend is op vele terreinen. “Het opbouwen van het land op infrastructuurgebied, op sociaal gebied, en vooral het opzetten van een gezondheids- en onderwijssysteem dat ongeëvenaard is, is wat voor ons belangrijk is,” aldus Ali.

Territoriaal geschil Guyana/Venezuela

Wat betreft het territoriale geschil met Venezuela, merkte Ali op dat Venezuela ooit de grenzen zoals vastgesteld in het Scheidsrechtelijk Vonnis van 1899 heeft aanvaard. Hij zei dat de Bolivariaanse

Republiek deelnam aan een afbakeningsproces met Guyana en Brazilië, voordat het vele jaren later een geschil aanwakkerde toen Guyana in de jaren zestig onafhankelijkheid verkreeg van Groot-Brittannië.

Ali zei dat Guyana de onvoorwaardelijke steun heeft van de internationale gemeenschap en dat de regering samenwerkt met partners die niet zullen toestaan dat de regio wordt gedestabiliseerd door Venezuela. Toen vroeg Sakur: “Heeft u de satellietbeelden gezien waarop te zien is dat gepantserde voertuigen zich dicht bij de grens met Essequibo aan de Venezolaanse kant hebben verzameld, dat er gewapende kustvaartuigen zich dicht bij uw wateren hebben verzameld?”

Ali antwoordde: “Als er sprake is van schending van ons territoriale gebied, als er door iemand actie wordt ondernomen om ons land te destabiliseren, of om op welke manier dan ook binnen te vallen, dan zullen we alle krachten en alle vrienden oproepen om ons te helpen en met ons samen te werken om onze territoriale integriteit te beschermen.”

Relatie Guyana – ExxonMobil

Sakur vroeg zich af waarom Guyana de oliereus “zo’n buitengewoon lucratieve deal” gaf. Het Production Sharing Agreement (PSA) dat het Stabroek-blok regelt, werd ondertekend onder de vorige regering die in 2020 werd weggestemd door de kiezers. Ali merkte dit op, en toen hem werd gevraagd waarom de regering ervoor koos om het niet te heronderhandelen, vroeg hij: “Welk signaal gaan we afgeven aan internationale investeerders als je een contract hebt en dan gewoon verandert?” Ali voegde meer context toe aan de positie van de regering, waarbij hij opmerkte dat Exxon naar Guyana kwam om naar olie en gas te zoeken toen er nog geen bewezen reserves waren.

Toen Sackur de positie van de regering ter discussie stelde, zei hij: “Je krijgt slechts 2% royalty. Het is een winstdeling van 50% na kostendekking, en de kostendekking – voor zover ik weet – bedraagt al vele miljarden dollars.” De Guyanese president gaf toe dat het PSA “een slechte deal” was, maar zei dat Guyana een contract niet eenzijdig kan wijzigen. Hij vertelde Sakur, naar aanleiding van de vraag, dat hij niet zou zeggen dat Guyana wordt uitgebuit door Exxon.

Hij zei ook dat de status quo met het contract van Exxon voorkomt dat het investeringsklimaat wordt beperkt waar Guyana momenteel van profiteert. Ali merkte verder op dat de regering nu model-petroleumovereenkomsten heeft opgesteld die een groter deel van de inkomsten krijgen uit projecten in andere blokken. De twee hadden een discussie over de voorwaarden van de Exxon-deal, waarbij Sakur Ali onder druk zette, niet alleen over de fiscale voorwaarden, maar ook of er voldoende verzekeringsgaranties zijn om Guyana te beschermen in geval van een olielek. Ali merkte op dat de regering werkt aan het verbeteren van het kader voor deze garanties, onder meer door het opstellen van uitgebreide wetgeving inzake olielekkage.

Emissies door de ontwikkeling van de olie van Guyana

Sakur zei dat in de komende één tot twee decennia, met naar verwachting US$150 miljard aan olie en gas die van de kust van Guyana wordt gewonnen, er bijna 2 miljard ton aan koolstofemissies zal worden gegenereerd door deze activiteiten. “Laat me je daar stoppen,” reageerde Ali. “Weet je dat Guyana een regenwoud heeft dat even groot is als Engeland en Schotland samen? Een regenwoud dat 19,5 gigaton koolstof opslaat?” Daarna vroeg Sakur of dat Guyana het recht geeft om alle koolstof vrij te geven die zal komen uit de ontwikkeling van de olie van Guyana.

Het gesprek werd hier gespannen, waarbij Ali argumenteerde tegen het globale Noorden dat Guyana de les leest over klimaatverandering. “Ik ga je een lesje leren over klimaatverandering,” vertelde Ali aan Sakur, waarbij hij verwees naar de record van Guyana op het gebied van bosbehoud. Hij zei dat zelfs op het hoogtepunt van de oliesector van Guyana, het nog steeds ‘netto nul’ zal zijn.

De president vertelde Sakur dat er veel hypocrisie bestaat in de wereld, waarbij de ontwikkelde wereld een groot deel van de wereldwijde biodiversiteit vernietigt terwijl ze doorgaat met haar industriële ontwikkeling.

“Ben je in de zak van degenen die het milieu hebben beschadigd?” vroeg Ali. Sakur zei: “… je weet dat je eigen land een van de meest kwetsbare is voor klimaatverandering omdat het merendeel van je bevolking onder zeeniveau leeft.” Hij voegde eraan toe dat Greenpeace zei dat de wereld het merendeel van de resterende fossiele brandstoffen in de grond moet houden.

Maar Ali was het daar niet mee eens. “Je zei net dat we 6 voet onder zeeniveau zitten. Wie gaat betalen voor de infrastructuur? Wie gaat betalen voor de waterafvoer en irrigatie? Wie gaat betalen voor de ontwikkeling en vooruitgang van ons land?” vroeg de president. Ali zei dat Guyana zich moet ontwikkelen en kansen moet creëren voor zijn mensen, omdat niemand het voor het land zal doen.

REGIO

 

 

 

| united news | Door: Redactie