• maandag 16 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

25 jaar onderzoek naar flora van Guyana’s gebundeld in boek

| dagblad suriname | Door: Redactie

Onlangs vond in Naturalis te Leiden de presentatie plaats van een boek over de flora van de Guyana’s. Het boek is een unieke verzameling van de tropische plantenfamilie Annonaceae – zuurzakfamilie – uit Suriname, Frans Guyana en Guyana, zo bericht Nature Today/

Voor de auteurs Paul Maas (84) en zijn vrouw Hiltje Maas (81), gastonderzoekers bij Naturalis, is het boek over de Annonceae van de Guyana’s de bekroning van hun taxonomische onderzoek. De familie Annonceae is een van de grotere plantenfamilies met bloemen in het tropische regenwoud. In Guyana, Suriname en Frans Guyana zijn 140 soorten van deze familie te vinden.

“De Annonaceae-planten zijn een belangrijk onderdeel in het tropische bos”, legt Maas uit. Bovendien hebben ze grote bloemen, waardoor ze redelijk eenvoudig te bestuderen zijn en erg interessant zijn voor studenten in de plantentaxonomie. Sylvia Mota de Oliveira, Naturalis-onderzoekster van tropische botanie, en Odile Poncy, van het natuurhistorisch museum in Parijs, waren redacteurs van het boek.        

Elke soort is geïllustreerd, de meeste met een kleurenfoto. Ook beschrijft het boek per plant de beschermingsstatus, zoals beschreven door de International Union for Conservation of Nature, oftewel de IUCN. Deze status geeft een indicatie van hoe het met de plantensoorten gaat. Ook kan het

boek gebruikt worden als een politiek argument voor het beschermen van planten. “Het boek maakt inzichtelijk welke planten en bomen we zouden moeten behouden en beschermen in dit gebied. Het laat goed zien dat er hele bijzondere planten in dit gebied groeien”, legt mevrouw Maas uit. 

Paul Maas doet al zo’n 25 jaar onderzoek naar de Annnoceae-familie in de Guyana’s. Hij begon zijn carrière aan de Universiteit Utrecht, waar hij zelf ook biologie studeerde van 1957 tot 1964. In 1964 ging Maas voor het eerst mee op expeditie naar Suriname en ontwikkelde daar zijn interesse in tropische planten. De eerste vier maanden van de expeditie waren een echte verzameltocht. In de daaropvolgende maanden werden de planten van een deel van West-Suriname bestudeerd samen met Surinaamse boomexperts. “De gegevens die tijdens die expeditie zijn verzameld worden nog steeds gebruikt!” vertelt Maas.

Aan de Universiteit Utrecht gaf Maas les over tropische planten en was hij groepsleider van de onderzoeksgroep Plantensystematiek. Na het opheffen van deze groep zijn Paul en Hiltje naar het toenmalige herbarium in Wageningen gegaan. De collectie van het Utrechtse herbarium, dat bestaat uit ongeveer 1 miljoen exemplaren, samen met de collecties uit Wageningen, bevindt zich nu in Naturalis. En deze collectie groeit nog steeds.

Artikel over Paul Maas ter gelegenheid van zijn pensionering.

| dagblad suriname | Door: Redactie