• zondag 06 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

1.200 ton vis spoelt aan in Japan, redenen onbekend

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Japanse overheid geeft toe dat ze niet weet waarom de dode vissen in groten getale haar kustlijn bedekken. In de stad Hakodate op het eiland Hokkaido spoelde 1.200 ton makrelen en sardines aan. Ter referentie: 1.200 ton weegt ongeveer evenveel als 600 auto’s of minstens 150 olifanten.

Yumi Demeyere Donderdag 14 december 2023 om 09:38

160 kilometer verderop, in het dorpje Nakiri, werd woensdag ook al 30 tot 40 ton dode Japanse geschubde sardines aangetroffen. Lokale vissers hebben toen in allerijl de karkassen opgeruimd. Ze maakten zich zorgen dat de kadavers het zeewater zouden vergiftigen.

Veranderend ecosysteem

‘Ik heb nog nooit zoiets gezien’,

vertelde een visser met 25 jaar ervaring aan Mainichi Shimbun, een Japanse krant. ‘Pas sinds vorig jaar begonnen we ineens geschubde sardines te vangen in Nakiri. Ik vraag me af of het mariene ecosysteem aan het veranderen is.’

Experts speculeerden over mogelijke oorzaken: de trekvissen waren misschien opgejaagd door roofvissen, waardoor ze uitgeput aanspoelden aan de kustlijn. De massale sterfte kan ook te wijten zijn aan een plotse daling van de temperatuur van het zeewater, waardoor de vissen in shock raken.

Tot nu toe kon niemand de oorzaak bevestigen. ‘We zijn van plan om stalen te nemen van het zeewater op de

locatie en zo de oorzaak te achterhalen’, zei een lokale autoriteit aan de Japanse krant. ‘De oorzaak is nu nog onbekend.’

Radioactief water Fukushima

Journalisten van de Britse krant de Daily Mail legden alvast de link met het radioactieve water uit de kerncentrale van Fukushima. Vier maanden geleden begon Japan radioactief afvalwater in de Stille Oceaan te lozen. Het water werd in de kerncentrale van Fukushima gebruikt om de vernielde kernreactor te koelen na de tsunami van 2011.

De lozing is goedgekeurd door het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie: het water is behandeld en de impact op mens en milieu is verwaarloosbaar, oordeelt het. Maar ook op sociale media worden beelden van de dode vissen massaal gedeeld met de link naar het radioactief water.

Japan veroordeelt de speculatie van de Daily Mail. ‘We maken ons zorgen om die ongefundeerde informatie’, klinkt het bij het Japanse visserijagentschap. ‘Er zijn geen ongeregeldheden gevonden in de voorlopige resultaten van de wateronderzoeken.’

 

| dagblad suriname | Door: Redactie