• zaterdag 05 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wisselkoersdaling in Suriname: Consumenten vragen om prijsverlaging in supermarkten

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

Sinds kort heeft Suriname een daling gezien in de wisselkoers van de Surinaamse dollar (SRD) ten opzichte van de Amerikaanse dollar ($).

In 2020 was de verhouding nog ruim SRD 14 voor 1 $, maar deze steeg naar boven de SRD 40 voor 1 $ in 2023. Recentelijk is deze echter weer gedaald richting 32 SRD voor 1 $. Een ondernemer uit Paramaribo – Noord wist vanmiddag zelfs een groot bedrag in Amerikaanse dollars te kopen voor een koers van SRD 31.20.

Deze fluctuaties hebben een aanzienlijke invloed gehad op de prijzen van goederen en diensten in het land.

Aangezien Suriname grotendeels afhankelijk

is van import, worden veel producten en levensmiddelen gekocht met Amerikaanse dollars.

De stijging van de wisselkoers resulteerde in hogere importkosten, wat op zijn beurt leidde tot prijsstijgingen in supermarkten en andere winkels.

Hoewel de wisselkoers nu weer daalt, hebben consumenten opgemerkt dat de prijzen in de supermarkten niet in dezelfde mate zijn gereduceerd.

Dit heeft velen doen afvragen of er een mechanisme is dat voorkomt dat de prijzen worden verlaagd, zelfs wanneer de wisselkoers gunstiger wordt.

Deskundigen suggereren in gesprek met GFC Nieuws dat een mogelijke oplossing ligt in het invoeren van prijscontroles op goederen en levensmiddelen.

Door deze prijsplafonds kunnen supermarkten en winkels

worden verplicht om de prijzen te verlagen wanneer de wisselkoers gunstiger wordt, waardoor consumenten profiteren van de daling van de wisselkoers.

Echter,  een econoom uit Nederland en verbonden aan het KIVC waarschuwt voor de langetermijneffecten van dergelijke prijscontroles, die kunnen leiden tot verstoringen in de markt en zelfs tot tekorten van bepaalde producten.

In plaats daarvan pleit hij voor meer transparantie en concurrentie binnen de markt, waardoor prijzen zichzelf kunnen reguleren op basis van vraag en aanbod, zij het met een zekere mate van overheidsmonitoring om excessieve prijsstijgingen te voorkomen.

Op dit moment is het debat over de beste aanpak nog gaande. Wat wel duidelijk is, is dat er een noodzaak is om de belangen van consumenten te beschermen terwijl de economie van Suriname zich aanpast aan de veranderende wisselkoersen en marktomstandigheden.

 

| gfcnieuws.com | Door: Redactie