• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WISSELKOERS WORDT STEEDS MEER OVERGELATEN AAN DE VRIJE MARKT

| united news | Door: Redactie

De wisselkoers van 32 SRD voor de Amerikaanse Dollar is volgens rekenmodellen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te hoog. De prijs is echter tot stand gekomen middels vraag en aanbod, nu de moederbank een steeds meer passieve betrokkenheid heeft bij de vaststelling van de wisselkoers.

Uiteindelijk moet de CBvS geen partij meer zijn voor wat betreft de hoogte van de wisselkoers, conform de wens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het gevaar is echter dat Suriname nog geen formele valutamarkt heeft die volgens vastgestelde richtlijnen werkt.

Vandaar dat het volgens governor Maurice Roemer belangrijk is alle betrokken partijen om de

tafel te krijgen en er afstemming plaatsvindt over de wisselkoers. Het ligt naar zeggen van de governor aan de sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid van deze actoren, waaronder de cambio’s en commerciële banken, om correct te handelen en de wisselkoers niet op te drijven.

Volgens de rekenmodellen van CBvS is de wisselkoers van 32 SRD voor de USD toch nog aan de hoge kant. Wat de realistische wisselkoers zou moeten zijn laat Roemer in het midden. 

“We doen een beroep op alle vragers en aanbieders om alles wat nu een beetje een luchtbel is in die wisselkoers, om daarmee wat verstandig mee om te gaan met vraag en aanbod”.

Hij doet een beroep op zij die de wisselkoers kunnen beïnvloeden om zich niet te laten leiden door ‘onderbuikgevoelens’.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie