Wilt de Hindostaan opstaan met 151 jaar!
| dagblad suriname | Door: Redactie
Ik geloof dat het boek “150 jaar Hindostanen 1873-2023” met als ondertitel “Een geschiedenis van twee migraties”, geschreven door Chan Choenni en Kanta Adhin en uitgegeven door Sampreshan, een bijzondere bijdrage levert aan de zichtbaarheid van de Hindostanen.Ik heb het boek vluchtig doorgebladerd. Het bevat veel foto’s en de tekst is niet te druk. Ik zal binnenkort tijd vrijmaken om het grondig te lezen.
Ik ben erg benieuwd naar het verloop en de vorming van de Hindostaanse gemeenschap in de afgelopen 150 jaar.
Op deze bijzondere herdenkingsdag, 5 juni 2024, kunnen we stellen dat de Hindostaanse gemeenschap nu 151 jaar bestaat. Dit
De Indiase Baba en Mai werden door het Surinaamse temperament en andere invloeden omgevormd tot Hindostaanse Baba en Mai. Uiteraard was dit een jarenlang proces, waarbij de nakomelingen zich meer verbonden voelden met Suriname dan met India. Net zoals onze kinderen nu eerder een binding hebben met Nederland dan met Suriname, spreek ik hier als inwoner van Nederland.
De contractarbeiders en hun nakomelingen werden in Suriname Hindostanen, vandaar de titel “150 jaar Hindostanen”. Voor 5 juni 1873 bestond de Hindostaan dus nog niet!
Begrippen als Hindustaan, Hindoestaan en
Ik hoef niet per se Surinaamse Hindostaan te zeggen, want Hindostanen zijn al Surinaams, aangezien de Hindostaan in Suriname is ontstaan. Dus een definitie voor Hindostaan is Surinamer met Indiase gelaatstrekken en/of roots.
Eerder stelde ik mij voor als Surinamer van Indiase afkomst, omdat ik in Suriname geboren ben met Indiase kenmerken. Ik zeg liever geen Aziatische kenmerken, want dat doet eerder denken aan mensen met smalle ogen. Niet dat dat niet mooi is, maar toevallig heb ik geen smalle ogen, hoewel één oog van mij kleiner is dan het andere.
Een vrolijke 151e herdenking van de immigratie uit India gewenst aan iedereen, evenals het 151e bestaansjaar van de Hindostaan!
Ranjan Akloe(Nederland)
| dagblad suriname | Door: Redactie