• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WETGEVING WIJZIGT FINANCIËLE VOORZIENINGEN VOOR PARLEMENTARIËRS EN MINISTERS

| united news | Door: Redactie

De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren nieuwe wetgeving goedgekeurd die de financiële voorzieningen voor parlementariërs en ministers ingrijpend wijzigt. Een van de opvallendste veranderingen is het afschaffen van dubbele salarissen en luxe voordelen voor parlementariërs.

Hierdoor zullen ze na hun ambtstermijn niet langer levenslang worden onderhouden. Deze hervorming is gericht op het verminderen van de kosten voor de overheid en het tegengaan van misbruik van publieke middelen.

Verhoging Pensioengerechtigde Leeftijd

Naast het schrappen van dubbele salarissen, verhoogt de nieuwe wetgeving de pensioengerechtigde leeftijd voor parlementariërs en ministers van 55 naar 60 jaar. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de regeling aansluit bij de

algemene pensioennormen in het land. De nieuwe regels gaan van kracht voor het parlement dat na de verkiezingen van 25 mei 2025 aantreedt, waardoor de huidige parlementariërs nog onder de bestaande voorwaarden vallen.

Striktere Regels voor Ambtenaren en Politici na de Termijn

Momenteel maken veel parlementariërs gebruik van constructies waarmee zij via verschillende functies meerdere salarissen uit de staatskas ontvangen. Met de nieuwe wetgeving mogen ministers en parlementariërs na hun ambtstermijn geen functies op directieniveau of beleidsadvies aannemen zonder dat daartegenover echte arbeidsprestaties staan. Ambtenaren die zitting nemen in De Nationale Assemblee (DNA) worden op non-actief gesteld zonder doorbetaling. Na hun termijn

kunnen ze terugkeren naar hun oorspronkelijke functie, maar hun parlementsvergoeding wordt tijdens een overgangsperiode geleidelijk afgebouwd.

Aanwezigheidsverplichting en Afschaffing van Oneindige Voorzieningen

De nieuwe wetgeving pakt ook parlementariërs aan die vaak zonder geldige reden afwezig zijn. Degenen die minder dan de helft van de plenaire en commissievergaderingen bijwonen, ontvangen geen salaris voor die periode. Hiermee wil de regering ervoor zorgen dat parlementariërs zich daadwerkelijk inzetten voor hun werk en verantwoordelijkheid nemen tegenover hun kiezers.

Daarnaast worden de voordelen voor gezinsleden van parlementariërs ingeperkt, waaronder de zeer uitgebreide gezondheidsverzekeringen die momenteel worden geboden. Deze voorzieningen worden niet langer onbeperkt voortgezet, wat de druk op de staatskas verder moet verminderen.

Stappen naar Verantwoorde Overheidsuitgaven

Met deze hervormingen streven regering en parlement naar een efficiënter gebruik van publieke middelen en wil ze een voorbeeld stellen in verantwoordelijke uitgaven. De nieuwe wetgeving wordt gezien als een stap richting meer transparantie en verantwoordelijkheid binnen de overheid, terwijl de aanpassing van de pensioenleeftijd en het aanpakken van afwezigheid in DNA de betrokkenheid en werkethiek onder parlementariërs moet verhogen.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie