
WAAR CURAÇAO TOERISME HEEFT, HEEFT SURINAME OLIE: DE KWETSBAARHEID VAN MONO-ECONOMIEËN
| united news | Door: Redactie
Wat kan Suriname leren van een eiland dat vecht tegen de dominantie van het toerisme? Het recente nieuws uit Curaçao werpt een helder licht op de kwetsbaarheid van Suriname, dat zich in een spiegelbeeldige situatie bevindt met zijn afhankelijkheid van olie en goud.
De president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), Richard Doornbosch, heeft duidelijk gemaakt dat Curaçao, ondanks de sterke afhankelijkheid van toerisme, geen ‘mono-economie’ is. Hoewel de toeristische sector de motor is, draagt deze slechts iets meer dan een kwart bij aan de totale economie. Het resterende inkomen wordt verdiend in diverse sectoren zoals de
Doornbosch benadrukt de kwetsbaarheid die afhankelijkheid van één sector met zich meebrengt, en pleit voor economische diversificatie. Hij noemt de volatiliteit van een op toerisme gebaseerde economie en de noodzaak om de overheidsfinanciën op orde te houden. Voor de toekomst ziet hij potentieel in duurzame energie, de digitale economie (software en online gaming), en importvervanging door bijvoorbeeld kleinschalige voedselproductie. Zelfs de oliesector wordt met voorzichtigheid benaderd, met de kanttekening dat nieuwe raffinage- of overslagactiviteiten een positief effect zouden hebben.
Suriname: De omgekeerde situatie
Terwijl Curaçao zich inzet om de dominantie van het toerisme te
Paradoxaal genoeg heeft Suriname een enorme, maar onderontwikkelde, toeristische potentie. Met het ongerepte Amazone-regenwoud, haar meest diverse cultuur en de UNESCO Werelderfgoedlijst in Paramaribo, heeft Suriname alle troeven in handen om toerisme te ontwikkelen. De aanbevelingen van de CBCS-president voor Curaçao zijn direct toepasbaar op Suriname. De les is duidelijk: verminder de kwetsbaarheid door de economie te verbreden. Hier zijn concrete stappen, geïnspireerd door de Curaçaose strategie:
Omarm toerisme als tweede pijler:
Infrastructuur: Investeer in wegen en logistiek om afgelegen eco-toeristische bestemmingen toegankelijker te maken.
Marketing: Promoot Suriname wereldwijd met een campagne die de nadruk legt op de unieke natuur, de extreem rijke cultuur en het avontuurlijke en romantische karakter van het land
Nichemarkten: Ontwikkel naast eco-toerisme ook cultuurtoerisme rond Paramaribo en historisch toerisme.
Verbreed de economie verder:
Duurzame energie: Benut waterkracht en onderzoek zonne- en windenergie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, net zoals Curaçao kijkt naar dit potentieel.
Digitale economie: Stimuleer de IT-sector en softwareontwikkeling. Suriname heeft een jonge, getalenteerde bevolking die in deze sector kan excelleren.
Importvervanging: Versterk de lokale landbouw om minder afhankelijk te zijn van geïmporteerd voedsel.
Door deze diversificatiestrategieën te omarmen, kan Suriname haar economie weerbaarder maken tegen externe schokken, en een duurzamere en stabielere toekomst opbouwen, net zoals Curaçao probeert te voorkomen dat de economie te veel leunt op één sector.
Dit artikel is een afgeleide van het volgend artikel: Curacao-geen-mono-economie
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie