VS ambassadeur: Democratie hoeksteen samenleving
| starnieuws | Door: Redactie
De Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Robert Faucher, benadrukt in een beschouwing dat democratie de hoeksteen is van een samenleving. Actieve burgerparticipatie, een vrije pers en de rechtsstaat zijn essentiële elementen. Of het nu in de Verenigde Staten, Suriname of ergens anders ter wereld is, democratie bloeit wanneer
Het aangeboden artikel van de ambassadeur:
"Terwijl we de Internationale Dag van de Democratie op 15 september hebben gevierd, wil ik dit moment gebruiken om stil te staan bij de fundamentele principes die onze samenlevingen ondersteunen, zowel hier in Suriname als in de Verenigde Staten. Democratie is meer dan alleen een bestuursvorm; het is de basis van vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid. Het geeft individuen macht, bevordert verantwoording en zorgt ervoor dat elke stem wordt gehoord.
Aangezien er voor Suriname en de Verenigde Staten belangrijke verkiezingen en bigi yari van hun onafhankelijkheid voor de deur
In een dynamisch democratisch systeem kiezen burgers niet alleen hun leiders, maar houden ze hen ook verantwoordelijk. Dit proces legitimeert niet alleen de regering, maar versterkt ook het sociale contract tussen een regering en haar volk. Gekozen politici worden geacht hun best te doen tijdens hun gekozen termijn, en burgers hebben de kans om hun prestaties te beoordelen en de toekomst van het land te bepalen bij de stembus. In 2024 zullen meer mensen dan ooit tevoren over de hele wereld stemmen, een mijlpaal in democratische inclusie.
De komende verkiezing in de Verenigde Staten op 5 november is een bewijs van de blijvende kracht van onze democratische instellingen. Ons land is al bijna 250 jaar een democratie, en het is niet altijd gemakkelijk geweest. Terwijl Amerikanen zich voorbereiden om naar de stembus te gaan, worden we herinnerd aan de kracht van de stem en de verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat.
Democratie vereist voortdurend hard werken en toewijding. De komende verkiezing gaat niet alleen over het kiezen van onze leiders; het gaat ook over het kiezen om deel te nemen aan een democratisch proces. Het is een kans voor onze burgers om hun mening te uiten, te pleiten voor verandering en de toekomst van onze natie vorm te geven. De wereld zal toekijken, en de uitkomst zal verstrekkende gevolgen hebben voor de democratie wereldwijd.
De verkiezingen in Suriname in mei 2025 zijn een kans voor de Surinaamse burgers om hun democratische rechten uit te oefenen en de richting van hun natie te beïnvloeden. Dit kunnen ze doen door terug te kijken naar de afgelopen 50 jaar van onafhankelijkheid en vooruit te kijk naar de komende 50 jaar. Suriname heeft al een lange weg afgelegd sinds mijn allereerste diplomatieke stationering in 1986. Dit is een belangrijk moment voor de gehele Surinaamse bevolking om te bundelen en deel te nemen aan zinvolle dialogen. Een moment om de erfenis van het verleden te bespreken in de huidige economische en sociale situatie, en te werken aan de toekomst die alle Surinamers willen zien. De Verenigde Staten staat klaar om Suriname te ondersteunen in dit democratische proces. Ongeacht de uitkomst weten we dat een sterke, dynamische democratie essentieel is om onze gedeelde doelen voor duurzame ontwikkeling en welvaart te bereiken.
We worden er ook aan herinnerd dat democratische participatie niet beperkt is tot de verkiezingsdag. Een transparant, efficiënt en capabel democratisch systeem is afhankelijk van toegewijde, goed geïnformeerde burgers en actieve ambtenaren om waakzaam te blijven tegen bedreigingen. Desinformatie en corruptie ondermijnen het vertrouwen in openbare instellingen en bedreigen de democratie. Een vrije pers speelt hierin een cruciale rol. Een rol van bewaker die de macht ter verantwoording roept en burgers voorziet van de informatie die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen.
De persvrijheid is essentieel voor transparantie en verantwoording, en zorgt ervoor dat het publiek geïnformeerd blijft over overheidsacties en maatschappelijke kwesties. Democratieën kunnen altijd beter worden, bijvoorbeeld door aanhoudende ongelijkheid en marginalisatie te overwinnen, om volledige burgerparticipatie en inclusieve besluitvorming in democratische processen te waarborgen. Vooral van traditioneel ondervertegenwoordigde groepen zoals Inheemse en Tribale Gemeenschappen.
Terwijl we de Internationale Dag van de Democratie vieren, laten we ons eraan herinneren dat democratie een gedeelde reis is. Het vereist de actieve deelname van alle burgers, om de bescherming van fundamentele rechten en de inzet om democratische waarden te handhaven. Of het nu in de Verenigde Staten, Suriname of ergens anders ter wereld is, democratie bloeit wanneer mensen geïnformeerd, betrokken en versterkt zijn. Laten we blijven samenwerken om onze democratische instellingen te versterken, transparantie te bevorderen en ervoor te zorgen dat elke stem wordt gehoord. De toekomst van de democratie hangt af van onze collectieve inspanningen, en samen kunnen we een rechtvaardigere en gelijkere wereld opbouwen."| starnieuws | Door: Redactie