• vrijdag 04 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VRIJSPRAAK IN ‘KIPPIE-ZAAK’ | ONDERNEMERSKOPPEL NIET SCHULDIG AAN VERDUISTERING

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Ondernemerskoppel Gerhard van den Bergh en Asha Badal van de Doksenclub, met op de achtergrond Vijay Kirpalani, financier van het geruchtmakende ‘Kippie-project’.

De kantonrechter heeft maandag het ondernemerskoppel Gerhard van den Bergh en Asha Badal volledig vrijgesproken van alle beschuldigingen van verduistering in de geruchtmakende ‘Kippie-zaak’.

Ondanks de eis van het Openbaar Ministerie (OM) van drie jaar celstraf en onmiddellijke gevangenneming, oordeelde rechter Lydia Ravenberg dat er geen sprake was van strafbaar handelen.

De zaak vloeide voort uit een geschil tussen het echtpaar – eigenaren van pluimveebedrijf De Doksenclub – en financier Vijay Kirpalani. Kirpalani had ongeveer 3,7 miljoen Amerikaanse dollar

geïnvesteerd in hun kippenproject ‘Kippie’. Hij beweerde dat tussen 800.000 en 1 miljoen dollar onrechtmatig was besteed aan zaken die buiten het project vielen. Toen hij geen duidelijkheid kreeg over de uitgaven, stapte hij naar justitie en deed aangifte van verduistering.

Advocaat Murwin Dubois, de raadsman van het echtpaar, voerde tijdens zijn pleidooi aan dat de kwestie een civiel geschil betrof en geen strafzaak. Hij wees erop dat de partijen reeds een civiel proces hadden gevoerd en dat het strafrecht in deze situatie misbruikt werd. Volgens Dubois was sprake van schending van het legaliteitsbeginsel en verzocht hij de rechter het OM

niet-ontvankelijk te verklaren, of zijn cliënten vrij te spreken.

Rechter Ravenberg volgde dit betoog echter niet volledig. Zij benadrukte dat ook in civiele conflicten elementen kunnen voorkomen die strafrechtelijk beoordeeld dienen te worden, en verklaarde het Openbaar Ministerie daarom ontvankelijk in de zaak. Desondanks kwam de rechter tot de conclusie dat er géén sprake was van verduistering.

Volgens het vonnis was het geld door Kirpalani vrijwillig en als lening aan Van den Bergh en Badal afgestaan, zonder dat een strikte bestemming van de gelden in het businessplan was vastgelegd. “Het geld was rechtmatig in hun bezit, omdat het hen was geleend om te besteden. Het geld behoorde niet meer aan hem toe,” verklaarde de rechter. Er was volgens haar ook geen sprake van doelbinding, omdat nergens contractueel was vastgelegd hoe de gelden exact besteed moesten worden.

Rechter Ravenberg stelde bovendien dat het uitblijven van terugbetaling hoogstens een civiele kwestie betreft. “De aangever had moeten wachten op terugbetaling en zich niet moeten focussen op hoe het geld is aangewend,” verklaarde zij. Beide verdachten werden om deze redenen volledig vrijgesproken.

De uitspraak vond bij verstek plaats, aangezien Van den Bergh en Badal niet in de rechtszaal verschenen. Zij verblijven al geruime tijd in het buitenland. Het is op dit moment nog onbekend of het Openbaar Ministerie in beroep zal gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter. Na afloop lichtte persrechter Alida Johanns het vonnis toe tijdens een persconferentie.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie