• dinsdag 24 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VES: “Gemeenschapsgelden worden moedwillig misbruikt”

| suriname herald | Door: Redactie

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vindt dat met de uitgifte van de gronden in het ‘Sabaku-schandaal’ er moedwillig misbruik is gemaakt van gemeenschapsgelden ter verrijking van een beperkt aantal nauwkeurig geselecteerde personen. De ABOP stelt in Suriname Herald van 6 mei 2022: “Het is deze regering waarin de ABOP-medeverantwoordelijkheid draagt menens, om het geld van de belastingbetaler op een juiste, doelmatige en rechtmatige alsook correcte manier te besteden.”

In het ‘Sabaku-schandaal’ heeft de overheid volgens zeggen voor US$ 12 miljoen aan gemeenschapsgelden een terrein opgekocht, dat daarna in het diepste geheim door de huidige machthebbers in grondhuurkavels is verdeeld

onder friends, family, sponsoren en loyalisten, waarbij er opvallend veel ABOP-kopstukken en loyalisten betrokken zijn, merkt de VES op in haar nawoord in haar economistenblad ‘Inzicht’.

Staatsmiddelen voor politieke doeleinden?
In Inzicht editie 27 van mei 2022 staat onder de kop Staatsmiddelen voor politieke doeleinden?: “De minister van BIBIS stelt dat geconstateerd is dat sommige activiteiten waarvoor er betaling wordt gevraagd, niet van de staat zijn maar van een (of meer) politieke partij(en).” De VES typeerde dit als “zeer ernstig en de samenleving heeft recht op opheldering. Dit is een vorm van corruptie, indien staatsmiddelen worden aangewend voor partijbelangen. Aangezien de

vicepresident deze ernstige aantijging niet heeft ontkend en weerlegd, blijft wellicht de indruk hangen dat de vicepresident zich schuldig maakt aan corruptie.”

In een publieke reactie in Suriname Herald op 6 mei 2022 heeft de ABOP gesteld dat: “Van de VES wordt verwacht, dat zij als gerespecteerde organisatie ons verder adviseert met betrekking tot ons sociaaleconomisch beleid, dan slechts een analyse gebaseerd op suggesties.” De VES laat zich al 50 jaar zeker niet leiden door suggesties, maar verwijst in deze naar de veelzeggende duidelijke uitspraken van de minister van BIBIS. Het is jammer dat de ABOP niet durft om aan de minister van BIBIS duidelijkheid te vragen, want de ABOP-toppers hebben drommels goed de uitspraken van de minister gehoord, is de VES van oordeel.

Het kwaad van friends & family
Het faciliteren van friends, family, sponsoren en loyalisten is sinds het aantreden in juli 2020 het waarmerk van de regering-Santokhi. De autoriteiten blijven ongevoelig voor de brede en herhaalde kritieken van de samenleving op dit beleid. Ondanks de belofte van de president in het Nederlandse tv-programma ‘College Tour’ om na terugkomst in Suriname het beleid te evalueren en waar nodig te corrigeren, zien we dit steeds ergere vormen aannemen en komen er diverse schandalen boven drijven, haalt de VES aan.

Wanneer de friends, family, sponsoren en loyalisten, zowel zichtbaar op naam als verborgen achter stichtingen, openlijk fors worden verrijkt en deze handelingen ook nog door regeringsautoriteiten en DNA-leden worden verdedigd is de conclusie dat de normen en waarden in ons land zoek zijn, benadrukt de economistenvereniging. Dit beleid knaagt aan de morele integriteit van de samenleving en verlamt alle creativiteit van die burgers die niet tot selecte geprivilegieerde groep behoren. “This is not right, this is wrong!” roept de VES.

Suriname loopt US$ 53 miljoen IMF-steun mis
Terwijl zowel de president als vele ministers en DNA-leden de wereld aan het rondreizen zijn, laten ze na om de zelf geformuleerde noodzakelijke beleidsmaatregelen uit te voeren om deze gemeenschap uit de sociaaleconomische misère te halen, is de VES van oordeel. Met de prachtige volzinnen over hoe men Suriname weer op de kaart heeft gezet en de geweldige voordelen die er iedere keer weer zijn binnengehaald kan men delen van deze gemeenschap nog wel op het verkeerde been zetten, maar de economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten zich niet belazeren.

Door de amateuristische aanpak van de elektriciteitstarieven en de zwakke voorbereiding van de invoering belasting op de toegevoegde waarde (btw) heeft Suriname de afspraken met het IMF geschonden. Naast de gemiste begrotingssteun van meer dan SRD 1 miljard zal de staat ook bijkans SRD 0.5 miljard aan belastingen mislopen. Mooie sier maken in de Caricom is leuk, maar de povere beleidsuitvoering thuis, ondanks diverse adviezen ter verbetering, zal het economisch herstel ongetwijfeld vertragen, stelt de VES.

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie