• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VEILIGHEIDSMAATREGELEN IN AANLOOP NAAR AFSLUITING DECEMBERMOORDENZAAK

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: Desi Bouterse en Kenneth Amoksi

Met de afsluiting van de Decembermoordenzaak op 20 december in zicht, staan de veiligheidsautoriteiten op scherp.

Justitieminister Kenneth Amoksi heeft bevestigd dat er uitgebreide voorbereidingen worden getroffen voor mogelijke scenario’s, met speciale aandacht voor de uitvoering van straffen in het geval van een veroordelend vonnis tegen de verdachten, waaronder ex-president Desi Bouterse.

Amoksi zegt dat het een aangelegenheid van het Openbaar Ministerie is bij de uitvoering van straffen en het nemen van beslissingen in dit proces. “Welke richting het ook uitgaat, op een gegeven moment krijg je, in het geval van een veroordelend vonnis, de

ten uitvoerlegging van de straf. Daarin heeft het Openbaar Ministerie de leiding. Zij geven de opdrachten wanneer en wat er moet gebeuren,” verklaarde Amoksi.

De minister onderstreepte tevens het belang van het anticiperen op mogelijke calamiteiten en het handhaven van veiligheid gedurende de voortzetting van de rechtszaak.

“We zijn voorbereid op eventuele calamiteiten die zich mogelijk zouden kunnen voordoen. Ik wil daarop niet anticiperen, maar natuurlijk houden we rekening met zaken die eventueel mis kunnen gaan. De veiligheidsdiensten, inclusief de politie, gesteund door het leger en andere diensten, hebben tot nu toe kunnen garanderen dat de zittingen op een ordelijke manier kunnen

worden uitgevoerd. En dat zullen we zo houden,” voegde hij eraan toe.

Amoksi wees op het belang van betrokkenheid van de nabestaanden in het proces en moedigde hen aan om hun wensen en behoeften met betrekking tot compensatie en andere zaken kenbaar te maken. “De nabestaanden zouden moeten aangeven hoe en wat, zoals eventuele compensatie en dergelijke. Ik weet dat er bijvoorbeeld een proces bij de OAS zou lopen hierover. Maar nogmaals, de nabestaanden hebben hierin de leiding,” concludeerde de minister.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie