• donderdag 19 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

UITBREIDING STAATSBESLUIT VOOR GRONDCONVERSIE STUIT OP WEERSTAND

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Ronnie Asabina, fractieleider van de BEP in de Nationale assemblee.

Het besluit van de regering om het staatsbesluit voor grondconversie uit te breiden van 2.500 vierkante meter naar 2 hectare is met afkeuring ontvangen in De Nationale Assemblee (DNA).

Vooral omdat de Wet Grondconversie nog in behandeling is bij het parlement, leidde dit besluit tot stevige kritiek van zowel oppositie als coalitieleden. De aanhoudende meningsverschillen over het omzetten van grote stukken staatsgrond naar eigendomstitels hebben eerder al gezorgd voor uitstel van de behandeling van deze wet.

Oppositiepartijen BEP en NDP zijn uitgesproken kritisch over het besluit van president Chan Santokhi, die zich

beroept op een landsverordening om het besluit te rechtvaardigen.

Volgens de oppositie toont de regering hiermee minachting voor het parlement. “Het mag juridisch kloppen, maar het is onethisch, immoreel en maatschappelijk onverantwoord,” zegt Ronnie Asabina, fractieleider van de BEP.

Hij roept parlementsvoorzitter Marinus Bee op om de Wet Grondconversie met spoed terug op de agenda te plaatsen. Bee had de behandeling van de wet eerder opgeschort om samen met de regering wijzigingen aan te brengen die tegemoetkomen aan de wensen van DNA. Ook binnen de coalitie zijn er twijfels. Edgar Sampie (ABOP) noemt het besluit “een onverwachte verrassing” en dringt aan op

meer transparantie van de regering. De uitbreiding naar 2 hectare roept bij hem en andere parlementariërs vragen op over de daadwerkelijke intenties achter het besluit.

Parlementariërs waarschuwen dat het besluit vooral in het voordeel lijkt te zijn van kapitaalkrachtige partijen, grootgrondbezitters en buitenlandse investeerders. Volgens Asabina worden Surinaamse gronden steeds vaker omgezet naar eigendomstitels die via stichtingen in buitenlandse handen vallen. “Onze gronden worden uitverkocht,” aldus de BEP-leider.

DNA-leden wijzen erop dat ondanks een wettelijk verbod op grondbezit door buitenlanders, rechtspersonen zoals stichtingen worden gebruikt om deze regelgeving te omzeilen. Asabina benadrukt dat van de ruim vierduizend uitgevoerde conversies een groot deel is toegewezen aan rechtspersonen, vaak met buitenlandse belangen.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie