TRUMPS TARIEFDREIGING RESULTEERT IN TRUDEAU’S AFTREDEN
| united news | Door: Redactie
Foto: De Canadese premier, Justin Trudeau.| Bron: Aljazeera.
De politieke spanning in Canada heeft een kookpunt bereikt, met premier Justin Trudeau in het oog van de storm.
De dreiging van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump om een tarief van 25 procent op te leggen aan Canadese importen heeft het land in beroering gebracht. Terwijl Canadese politici en zakenleiders Trudeau onder druk zetten om een duidelijke strategie te presenteren, nam de crisis deze week een onverwachte wending met het aftreden van minister van Financiën Chrystia Freeland.
Freeland kondigde haar vertrek aan met een scherpe brief, waarin ze aangaf dat zij en Trudeau lijnrecht
De timing kon nauwelijks slechter. Trudeau’s Liberal Party heeft de afgelopen maanden te maken gehad met interne verdeeldheid, dalende populariteit en het verlies van de steun van de New Democratic Party (NDP). Deze politieke kwetsbaarheid versterkt de druk om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, iets
Freeland’s vertrek is echter slechts een symptoom van bredere onvrede. Trudeau’s bijna tien jaar durende ambtstermijn wordt gekenmerkt door groeiende kritiek op zijn aanpak van de woningcrisis, de stijgende kosten van levensonderhoud en de pandemie.
Recente peilingen tonen dat de Liberalen steeds verder achterlopen op de Conservatieven, met slechts 26 procent van de stemmen tegen 42 procent voor Poilievre’s partij. Meer dan twee derde van de Canadese bevolking is erg ontevreden over Trudeau’s regering. Trump’s tariefdreiging heeft de spanningen verder aangewakkerd. Terwijl de Amerikaanse president-elect aandringt op harde maatregelen tegen drugssmokkel en migratie, proberen Canadese leiders een diplomatiek antwoord te formuleren.
Trudeau benadrukte het belang van een verenigde, niet-partijgebonden aanpak en bracht zelfs een verrassingsbezoek aan Trump’s Mar-a-Lago om de banden te versterken. Toch blijft de vraag of deze strategie voldoende is om zowel de binnenlandse als internationale uitdagingen te overleven.
De parallel tussen Trump en Poilievre, beiden sterke critici van Trudeau, is een belangrijk punt van discussie. Beiden positioneren zich als kampioenen van de “gewone burger” en richten hun pijlen op Trudeau’s socialistisch beleid. Dit versterkt de conservatieve boodschap dat Canada onder Trudeau’s leiding “gebroken” is, een narratief dat steeds meer weerklank vindt onder Canadese kiezers.
De komende maanden zullen cruciaal zijn voor Trudeau. Zijn leiderschap wordt niet alleen getest door de dreigende handelsoorlog, maar ook door de interne verdeeldheid binnen zijn partij. Of hij het politieke tij kan keren of plaats moet maken voor nieuw leiderschap, zal bepalend zijn voor de toekomst van Canada. Zoals politieke waarnemer Stewart Prest opmerkte: “Dit moment markeert het begin van het einde van het Trudeau-tijdperk.”
UNITEDNEWS|GEO-POLITIEK
| united news | Door: Redactie