• woensdag 16 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Toilet verschonen en stoelen vervangen in NIS is geen duurzame investering

| snc.com | Door: Redactie

De Anthony Nesty Sporthal (ANS), ook bekend als het Nationaal Indoor Stadion (NIS), is gerenoveerd ter voorbereiding op de inauguratie van de nieuwe president en vicepresident op woensdag 16 juli. Naar verwachting zullen ruim 3.500 genodigden de plechtigheid bijwonen, die om 10:00 uur van start gaat. Rond het middaguur volgt een defilé, waarna de ceremonie zich verplaatst naar het presidentieel paleis voor de beëdiging van de ministers en een afsluitende receptie.

Volgens Rabin Parmessar is de helft van de totale inauguratiebegroting, die momenteel ruim 10 miljoen Surinaamse dollars bedraagt, besteed aan verbeteringen aan het NIS-complex. Het zou gaan om een bewuste keuze om het

evenement te koppelen aan een zogenaamd duurzame investering. “We wilden niet opnieuw tijdelijke tentconstructies opzetten op het Onafhankelijkheidsplein, maar middelen inzetten voor blijvende meerwaarde,” aldus Parmessar.

De renovatie omvat onder andere het opknappen van toiletten, vervangen van stoelen en een opfrisbeurt van het gebouw. Het doel is om de sporthal ook na 16 juli geschikt te houden voor toekomstige evenementen. 

Kritiek: cosmetisch werk gepresenteerd als investering

Tegelijkertijd groeit de kritiek op deze aanpak. Volgens meerdere waarnemers is het onjuist en misleidend om kleinschalig en haastig werk, zoals het verschonen van toiletten en vervangen van stoelen in één week tijd, als duurzame investering te bestempelen.

Duurzame

overheidsinvesteringen horen deel uit te maken van een meerjarenonderhoudsplan (MJP), waarin langetermijnplanning en budgettering centraal staan. Het ontbreken van een dergelijk plan en het financieren van cosmetische opknapwerken via het ceremoniebudget, roept vragen op over transparantie en financiële verantwoording.

Critici stellen dat de presentatie van deze uitgaven als ‘investering’ bedoeld lijkt om de publieke onvrede over wat mogelijk de duurste inauguratie in Surinaamse geschiedenis is, te sussen.

Onheldere kostenstructuur

Door renovatie- en evenementkosten door elkaar te halen, ontstaat verwarring over de echte besteding van overheidsgelden. Het bemoeilijkt controle door het publiek en vergroot de kans op begrotingsmisbruik. Er is daarom dringende behoefte aan een duidelijke scheiding tussen operationele kosten en investeringsuitgaven.

 

| snc.com | Door: Redactie