• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Thesis juridische waarborging mentale gezondheid werkers

| starnieuws | Door: Redactie

Raginie Gajadin overhandigt haar thesis aan minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. (Foto: AWJ)

De juridische waarborgen voor de mentale gezondheid van de werknemer in de private sector in kwesties van werkdruk(Een samenvatting van de thesis van Raginie Gajadin LL.B)De Republiek Suriname een onafhankelijk land in Zuid-Amerika, behelst een rijkdom aan biodiversiteit, natuurlijke hulpbronnen en visbestanden. Desondanks, kampt
het land vanouds tot op heden met achtereenvolgende economische crises die nare gevolgen met zich meebrengen, waaronder de kwetsbaarheid van de private sector en de toegenomen werkdruk door het fenomeen braindrain, welke een grote invloed uitoefenen op de mentale gezondheid van de werknemer in de private sector. Indachtig het bovenstaande, luidt de probleemstelling als volgt: Biedt de geldende wetgeving van Suriname in vergelijking met het internationaal recht voldoende juridische waarborgen voor de mentale gezondheid van de werknemer in de private sector in kwesties van werkdruk?

Uit de bovenstaande probleemstelling, vloeien de volgende deelvragen voort:

1. Wie wordt gerekend tot een werknemer
in de private sector?
De werknemer in de private sector van Suriname is degene die in kleine, middelgrote of grote ondernemingen in dienstverband en tegen loon gedurende een zekere tijd arbeid verricht voor de werkgever middels een overeenkomst die wordt aangegaan door de onderhavige werknemer en werkgever.2. Wat houdt de zinsnede “mentale gezondheid van de werknemer” in?De zinsnede “mentale gezondheid van de werknemer” wordt gedefinieerd als de toestand waarin de werknemer in staat is om zich prettig te kunnen voelen, de arbeid adequaat te kunnen verrichten en zijn of haar doelen te kunnen bereiken.3. Wat houdt het begrip “werkdruk” in?Het begrip “werkdruk” wordt gedefinieerd als een toestand waarin de belastbaarheid van de werknemer wordt overschreden met de arbeidsbelasting en de tijdsfactor. Werkdruk, ontstaat wanneer de opdrachten van de werkgever en de gegeven tijd niet in overeenstemming zijn met de (mentale) capaciteiten van de werknemer. Voorts, is werkdruk een bestanddeel van PSA. 4. Wat is de samenhang tussen de werkdruk en de mentale gezondheid van de werknemer? PSA kan de mentale gezondheid van de werknemer aantasten, waarbij de werknemer depressie of een burn-out kan ervaren, welke zelfs kunnen resulteren in zelfmoord. Voorts, kan PSA leiden tot bedrijfsongevallen, beroepsziekten en arbeidsongeschiktheid. In dit kader, dient de werknemer zich te kunnen beroepen op juridische waarborgen die betrekking hebben op de bescherming van de mentale gezondheid, de voorkoming of beperking van de werkdruk, de zorgplicht van de werkgever, de meldingsplicht van de werknemer en de oprichting van bedrijfsgeneeskundige diensten.5. Op welke wijze wordt volgens het internationaal recht de mentale gezondheid van de werknemer in de private sector in kwesties van werkdruk gewaarborgd? Het internationaal recht biedt juridische waarborgen middels diverse multilaterale verdragen, waaronder het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (“IVESCR”), het Verdrag betreffende Veiligheid en Gezondheid op het Werk (“C155”), het Verdrag betreffende Bedrijfsgeneeskundige Diensten (“C161”), het Verdrag betreffende het Promotioneel Kader voor de Veiligheid en de Gezondheid op het Werk (“C187”), het Verdrag betreffende de Uitbanning van Geweld en Intimidatie in de Wereld van Werk (“C190”). Noemenswaardig, is dat Suriname slechts partij is bij IVESCR. 6. Biedt de geldende wetgeving van Suriname juridische waarborgen voor de mentale gezondheid van de werknemer in de private sector in kwesties van werkdruk? Suriname biedt juridische waarborgen middels de Grondwet, de Veiligheidswet, het Besluit Werkomstandigheden, het Burgerlijk Wetboek en de Wet Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid.7. Is de geldende wetgeving van Suriname in lijn met de normen van het internationaal recht met betrekking tot de juridische waarborgen voor de mentale gezondheid van de werknemer in de private sector in kwesties van werkdruk?   

Uit de vergelijking, is gebleken dat de geldende wetgeving van Suriname in het kader van de meldingsplicht van de werknemer (gedeeltelijk) en de oprichting van de bedrijfsgeneeskundige diensten (geheel) leemten bevat. Naar aanleiding hiervan, is geconcludeerd dat de geldende wetgeving van Suriname in vergelijking met het internationaal recht in beperkte mate juridische waarborgen biedt voor de mentale gezondheid van de werknemer in de private sector in kwesties van werkdruk.

Noemenswaardig, is dat ter aanvulling op de geldende wetgeving van Suriname sedert 2019 een Ontwerpwet Arbeidsomstandighedenwet is ingediend bij De Nationale Assemblee. Uit vergelijking tussen de juridische waarborgen die worden geboden door de geldende wetgeving van Suriname en de Ontwerpwet Arbeidsomstandighedenwet, blijkt dat deze Ontwerpwet na de inwerkingtreding invulling kan geven aan de bovengenoemde leemten, waarna de geldende wetgeving van Suriname vervolgens voldoende juridische waarborgen zal kunnen bieden voor de mentale gezondheid van de werknemer in de private sector in kwesties van werkdruk.

U kunt de thesis hier downloaden.

| starnieuws | Door: Redactie