• zondag 28 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TD-veiling haalt SRD 700 miljoen op, rentes dalen verder

| dagblad suriname | Door: Redactie

De termijndeposito (TD) veiling van deze week van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, heeft een totaal bedrag van SRD 700 miljoen opgehaald. Dit bedrag was ook het OMO-volume (Open Markt Operaties). 

De rentes van de verschillende TD-instrumenten vertonen een verdere daling. De gewogen gemiddelde rente van de 1-weekse TD’s is met 3,4 procentpunt gedaald naar 16,6 procent. Het totaal toegewezen bedrag aan 1-weekse TD’s is SRD 200 miljoen.

Bij de 1-maandse TD’s is de toegewezen rente 22,6 procent. Ten opzichte van vorige week is dit een daling van 1,4 procentpunt. Hier is het toegewezen bedrag SRD 200 miljoen. De totale biedingen

van de banken lagen hoger, namelijk SRD 289,4 miljoen.

Ook de rente van de 3-maandse TD’s is deze week verder gedaald. De 3-maandse TD’s werden toegewezen tegen een rente van 28,9 procent, een daling van 1,7 procentpunt in vergelijking met de vorige week. Het totaal toegewezen bedrag is SRD 300 miljoen. De banken hebben in totaal meer aangeboden, namelijk SRD 481 miljoen.

Met de veiling deze week zijn de totale rentelasten van de wekelijkse TD-veilingen verder gestegen naar SRD 3,903 miljoen. Met de rentelasten van de Centrale Bank Certificaten (CBC) bedragen de rentekosten van de OMO’s van de CBvS per 6 december

SRD 4,603 miljoen. Omgerekend komt dit neer op ruim USD 139 miljoen.

Geldhoeveelheden afromen

De OMO’s zijn bedoeld om overtollige geldhoeveelheden in het bankensysteem af te romen teneinde de inflatie te bedwingen en naar beneden te drukken. De wisselkoers is sinds enige maanden stabiel, en de inflatie is aan het afnemen.  

Eerder deze week heeft  Financiën-minister Stanley Raghoebarsing toegegeven dat de kosten om overtollige liquiditeiten af te romen heel erg duur zijn. Behalve dat de hoge rentes van 80 tot 90 procent die de banken aanboden niet een weerspiegeling zijn van de echte marktwerking, hebben deze ook niet doorgewerkt naar de debetrente van de banken. In plaats daarvan hebben de banken de OMO’s gebruikt als verdienmodel om hun slechte financiële positie te verbeteren. 

In de afgelopen periode zijn in het parlement ongezouten kritieken geuit  over de wijze waarop de OMO’s worden uitgevoerd en waarbij de banken zich flink hebben verrijkt. Blijkens mededelingen eerder deze week van minister Raghoebarsing staat nu vast, dat de miljarden die banken tot nu aan de OMO’s hebben verdiend, ten koste gaan van de bevolking. De OMO-rentekosten van tot nu toe SRD 4,6 miljard oftewel USD 139 miljoen zullen uiteindelijk uit belastingmiddelen worden betaald.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie