TD-veiling haalt SRD 500 miljoen op, opnieuw kritisch geluid in DNA over OMO’s
| dagblad suriname | Door: Redactie
De termijndeposito (TD) veiling van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, heeft deze week een bedrag van SRD 500 miljoen opgebracht. Dit is ook het volledige OMO-volume (Open Markt Operaties) bij de veiling deze week. Het aanbod van de deelnemende banken was deze week hoger, te weten SRD 1021, 1 miljoen.
Bij het 1-weekse TD-instrument is een bedrag van SRD 300 miljoen toegewezen tegen een rente van 29,2 procent. Ten opzichte van vorige week is dit een stijging van 2,1 procentpunt.
Het toegewezen bedrag bij de 1-maandse TD’s is SRD 100 miljoen en de rente is 28,9 procent. Dit is een daling
Bij de 3-maandse TD’s is eveneens een bedrag van SRD 100 miljoen toegewezen. Hier is de rente 42,4 procent, een daling van 5,7 procentpunt.
De jaar-op-jaar inflatie per eind september bedraagt 50,8 procent. De Centrale Bank van Suriname heeft de jaar-op-jaar inflatie per eind december bijgesteld van 44,1 procent naar 40 procent.
Opnieuw kritisch geluid
Tijdens de debatten in het parlement deze week over de ontwerpwet Toezicht op Bank- en Kredietwezen was er weer een kritisch geluid te horen over de TD-veilingen als onderdeel van de Open Markt Operaties van de CBvS. Rabin Parmessar, fractieleider van
Tot 1 november is in totaal een bedrag van meer dan SRD 3,7 miljard aan rente betaald. De TD-veilingen zijn in juli 2021 geïntroduceerd.
Parmessar vraagt als eenvoudige “boerenzoon” de regering om de logica en de werking van de OMO’s uit te leggen. De TD-veilingen zouden slechts de deelnemende banken en verzekeringsmaatschappijen ten goede komen. Bovendien zou het overtollig geld niet in het bankensysteem zitten, maar bij de burgerij . Daar zit het chartaal geld. Hij vraagt zich dan ook af waarom de burgerij ook niet in de gelegenheid wordt gesteld om, zoals de banken en verzekeringsbedrijven, mee te doen aan de TD-veilingen.
Productie en werkgelegenheid
De meer dan SRD 3,7 miljard die aan rente aan de banken en verzekeringsmaatschappijen is uitbetaald, had dan beter aangewend kunnen worden om investeringen in de productiesector te stimuleren. Met de helft van dat bedrag zou de productie in de voorbije periode zijn gestimuleerd en meer werkgelegenheid zijn geschapen.
SS
| dagblad suriname | Door: Redactie