Suriname’s schrikbarende zelfmoordcijfers: Tijd voor actieve aanpak
| dagblad suriname | Door: Redactie
Volgens de Pan Amerikaanse Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO) bedroeg het zelfmoordcijfer in Suriname in 2019 25,9 per 100.000 inwoners, het tweede hoogste percentage in de regio. Het hoogste aantal zelfmoorden werd gezien in de leeftijdscategorie 30-34 jaar, waarbij 68% door zelfvergiftiging plaatsvond. Deze cijfers wijzen op een urgente noodzaak voor gerichte interventies en een diepere aanpak van geestelijke gezondheidszorg.
Suriname heeft een multi-etnische samenleving die zowel voordelen als uitdagingen biedt. De diversiteit kan echter ook bijdragen aan communicatieproblemen en culturele barrières als het gaat om geestelijke gezondheid. Naast gebruikelijke voorlichting zijn enkele aanvullende stappen cruciaal om
Het is belangrijk dat voorlichting over geestelijke gezondheid de culturele en linguïstische diversiteit respecteert. Boodschappen moeten aansluiten bij de verschillende culturele achtergronden, waarmee het beter begrepen en geaccepteerd wordt door de doelgroep. Gemeenschapswerkers kunnen getraind worden in mentale gezondheidszorg om een brug te vormen tussen professionele hulpverlening en de gemeenschap. Ze kunnen vroege signalen van mentale problemen herkennen en mensen doorverwijzen naar de juiste hulp.
Er moeten publieke bewustwordingscampagnes worden opgezet om het stigma rond geestelijke gezondheid te verminderen. Hierbij kunnen bekende figuren vanuit verschillende gemeenschappen ingezet worden om het taboe te doorbreken en bewustzijn te creëren.
Het is
Programma’s die zich richten op het ondersteunen van gezinnen en gemeenschappen spelen een cruciale rol in het creëren van een sterk netwerk van steun voor diegenen die met mentale gezondheidsproblemen worstelen. Een multi-sectorale aanpak is noodzakelijk. Deze cijfers moeten serieus worden genomen en actie moet worden ondernemen. Enkel door samenwerking tussen overheid, gemeenschap en gezondheidsprofessionals kan een verschil worden gemaakt.
Suriname staat voor de uitdaging om de geestelijke gezondheidszorg te versterken. Door middel van gerichte veranderingen en een gezamenlijke inspanning kan het land stappen zetten richting een gezondere toekomst voor alle inwoners, waar iedereen toegang heeft tot de ondersteuning die ze nodig hebben. Het verminderen van zelfmoordcijfers vergt een gezamenlijke inspanning van alle lagen van de bevolking en overheid.
| dagblad suriname | Door: Redactie