• zaterdag 03 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inflatie blijft 5,8 procent in maart, economie groeit langzaam met 3%

| snc.com | Door: Redactie

PARAMARIBO – De inflatie in Suriname is in maart gelijk gebleven op 5,8 procent. Dat betekent dat de prijzen in winkels gemiddeld 5,8 procent hoger waren dan in maart vorig jaar. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

De prijsstijging in maart zelf was 0,5 procent. Voor deze berekening zijn de prijzen gemeten tussen 1 en 28 maart.

Opvallend is dat medicijnen in een jaar tijd ruim 20 procent duurder zijn geworden. Ook wonen, onderhoud, reparaties en voorzieningen zoals water en stroom stegen flink in prijs, met 18 procent. Kinderenkleding werd 15,8 procent duurder, en

vervoersmiddelen en vervoersdiensten gingen met respectievelijk 14,5 en 13,4 procent omhoog.

Het ABS meet de inflatie met de consumentenprijsindex (CPI). Dit is een lijst van 316 producten en diensten waarvan regelmatig de prijzen worden gecontroleerd. Dit gebeurt op 630 plekken in Paramaribo, Wanica, Nickerie (inclusief Wageningen), Coronie, Saramacca, Commewijne en Para.

Hoewel sommige producten en diensten nog steeds duurder worden, is de inflatie de afgelopen vijf jaar flink gedaald. In 2021 stegen de prijzen nog met meer dan 60 procent en in 2022 met ongeveer 54 procent.

In 2023 daalde de inflatie naar 24 procent en inmiddels is de prijsstijging verder teruggelopen naar

5,8 procent. Volgens internationale economen van het IMF komt dit vooral door strenger geldbeleid en maatregelen van de regering-Santokhi om de economie te stabiliseren.

Economie groeit voorzichtig

Niet alleen de inflatie verandert, ook de economie als geheel laat een lichte verbetering zien. Volgens cijfers van het ministerie van Financiën en Planning is het Bruto Binnenlands Product (BBP) — de totale waarde van alles wat in Suriname wordt geproduceerd — in 2024 met ongeveer 3 procent gegroeid.

Dit betekent dat de economie langzaam herstelt na de moeilijke jaren van zware inflatie en economische krimp. De groei komt vooral door hogere inkomsten uit de goudsector en de export van landbouwproducten.

De nieuwe inflatiecijfers over april worden volgende maand bekendgemaakt.

| snc.com | Door: Redactie