• donderdag 14 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname waarschuwt: CO2-negatief maar extreem kwetsbaar voor klimaatverandering

| cds | Door: Redactie

Suriname heeft tijdens een regionaal klimaatforum gewaarschuwd voor de urgente noodzaak van internationale steun bij klimaatadaptatie. Als een van ‘s werelds meest beboste landen vervult Suriname een cruciale rol in de wereldwijde CO2-opslag, maar het land wordt tegelijkertijd zwaar getroffen door de gevolgen van klimaatverandering.

Tijdens een bijeenkomst van het Greater Caribbean Climate Mobility Initiative presenteerde minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai, een opmerkelijk contrast: hoewel Suriname behoort tot de meest klimaatvriendelijke landen ter wereld, staat het tegelijkertijd in de top-10 van meest kwetsbare naties voor klimaatverandering.

“We zijn een van de klimaathelden van de wereld,” vertelde minister Dasai.

“We redden de planeet, maar lijden zelf onder de gevolgen.” Met 93 procent van het land bedekt door Amazonewoud en een CO2-opslag equivalent aan 26 keer het gewicht van de wereldbevolking, levert Suriname een significante bijdrage aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen.

Tijdens het forum, dat werd bijgewoond door prominente figuren waaronder de Canadese minister van Milieu Steven Guilbeault en CARICOM secretaris-generaal Dr. Carla Barnett, werd de focus gelegd op de uitdagingen van klimaatgerelateerde migratie in de Caribische regio.

Minister Dasai benadrukte dat Suriname voor enorme uitdagingen staat: ” Het grootste deel van onze bevolking woont in het kustgebied. Voor de noodzakelijke aanpassingen aan

klimaatverandering heeft Suriname de komende 15 tot 20 jaar ongeveer 10 miljard USD nodig – een immens bedrag voor een land dat al worstelt met een zware schuldenlast.”

Het forum richtte zich op verschillende kernpunten:•⁠ ⁠Regionale samenwerking bij het aanpakken van klimaatmigratie•⁠ ⁠Het behoud van cultureel erfgoed tijdens verplaatsing van gemeenschappen•⁠ ⁠Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendige infrastructuur•⁠ ⁠Verbeterde toegang tot klimaatfinanciering

Als een van de drie CO2-negatieve landen ter wereld heeft Suriname de doelstellingen van het Parijsakkoord al bereikt. Het land lanceerde dit jaar ook ‘s werelds eerste ITMOs (Internationally Transferred Mitigation Outcomes), waarmee het andere landen kan ondersteunen bij het behalen van hun klimaatdoelen volgens artikel 6 van het Parijsakkoord.

De bijeenkomst, die beleidsmakers, experts en belanghebbenden samenbracht, onderstreepte het belang van gezamenlijke actie in de Caribische regio. De deelnemers benadrukten de noodzaak van verbeterde gegevensverzameling en de ontwikkeling van effectieve beleidskaders om klimaatmobiliteit in goede banen te leiden.

| cds | Door: Redactie