• vrijdag 24 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME EN GUYANA MOETEN ZICH VOORBEREIDEN OP DALENDE OPBRENGSTEN

| united news | Door: Redactie

De wereldwijde verschuiving naar schonere energiebronnen en de toenemende olieoverschotten beginnen hun tol te eisen van de internationale olieprijzen.

Terwijl Suriname zijn grootschalige olieproductie voor de kust nog op gang moet krijgen, heeft Guyana al miljarden verdiend met zijn olieproductie. Toch uitte de Guyanese minister van Financiën, Ashni Singh, tijdens de presentatie van de begroting voor 2025 bezorgdheid over de verwachte daling van de olieprijzen.

De olieprijzen daalden in 2024 met 2,3 procent, tot gemiddeld 80,7 dollar per vat, voornamelijk door een afname van de wereldwijde vraag, vooral in China.

Minister Singh waarschuwde echter dat de prijzen in 2025 naar verwachting verder zullen

dalen, met een verwachte afname van 10,9 procent naar 71,9 dollar per vat. “De wereldwijde olieproductie zal de vraag naar olie naar verwachting met gemiddeld 1,2 miljoen vaten per dag overtreffen,” aldus Singh.

Ondanks de verwachte daling van de olieprijs blijft de olieproductie in Guyana stijgen. In 2024 produceerde het land 225,4 miljoen vaten olie, een groei van 57,7 procent in de sector. Voor 2025 wordt een productie van 246 lifts van winstolie verwacht, waarvan 31 lifts voor de Guyanese regering. Dit omvat de productie van drie operationele FPSO’s en de nieuwe One Guyana FPSO, die in de tweede helft van

2025 operationeel wordt.

Desondanks voorspelt de regering dat de inkomsten uit olieproductie met 2,6 procent zullen dalen tot een geschatte 2,2 miljard dollar uit winstolie en 340,6 miljoen dollar uit royalty’s, als gevolg van de lagere olieprijzen.

Een heikel punt in Guyana is het ontbreken van een ring-fencingbepaling in de 2016 Production Sharing Agreement (PSA). Deze bepaling zou ervoor zorgen dat 50 procent van de winst uit een olieproject naar de regering gaat, nadat de kosten van het project zijn terugverdiend. Dit zou Guyana’s aandeel in de olie-inkomsten aanzienlijk verhogen.

Vicepresident Bharrat Jagdeo houdt echter vast aan het plan om de investeringskosten zo snel mogelijk terug te verdienen, in de hoop dat toekomstige olieprojecten het land op de lange termijn grotere opbrengsten zullen opleveren. “We kiezen er bewust voor om nu inkomsten te laten liggen in ruil voor een veel grotere opbrengst in de toekomst,” verklaarde Jagdeo. Hij waarschuwde dat het opnemen van een ring-fencingbepaling de ontwikkeling van nieuwe olieprojecten in het Stabroek-blok zou kunnen belemmeren.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie